Jemná domácí sekaná
podle paní Mirky
Suroviny:
900 g libového mletého vepřového masa
120 g strouhanky
2 - 3 vejce
sůl, mletý pepř
bylinky (saturejka, petrželka, pažitka,…)
200 ml smetany ke šlehání
20 g másla na pečení
Postup:
Vejce rozšleháme se solí a mletým pepřem a spolu s nasekanými bylinkami přidáme k mletému masu. Dobře propracujeme a v případě, že je směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi vytvarujeme bochánek, vložíme jej do pekáče s rozehřátým máslem a v předehřáté troubě pečeme cca 50 minut. Potom přilijeme do vypečené šťávy smetanu a ještě asi 10 minut dopečeme.
Příloha: vařené brambory, šťouchané brambory, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy cca 1 1/2 hodiny
6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.