Jednoduchá rada, jak připravit karamel, aby se nespálil

Přípravy karamelu se každý většinou obává. Často se totiž stává, že se karamel připálí a chuťově pak není dobrý. Jak ho připravit, aby byl přesně akorát?

Pakliže chcete mít karamel, který není nikdy spálený, tak ho vždycky připravujte v hrnci společně s vodou. Do hrnce dejte vodu a cukr v poměru 1 : 1, přiveďte sirup k varu a vařte na 143 až 150 °C.

Díky tomuto triku se nebude karamel tak rychle pálit, protože se díky vodě zahřívá pomaleji a my ho lépe uhlídáme. Poté, co se voda vyvaří, začne karamel získávat svou typickou zlatavou barvu. Z plotny ho raději sundejme dřív, než dosáhneme požadované barvy, protože nám vlivem horka ještě dojde.

Barva by měla odpovídat barvě korku. Karamel můžeme dále použít na přípravu ozdob, krémů nebo do něj můžeme přidat plátek másla a použít ho jako polevu třeba na Dobošovy řezy.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.