Javor z Valašska je ve finále ankety o nejkrásnější strom roku. Je propojený s místem pohádkových Broučků

11. červen 2020 06:48

Porota ankety letos vybírala z čtyřiapadesáti návrhů

Javor, který roste mezi Velkou a Malou Lhotou na dohled od Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm, je jedním z dvanácti finalistů ankety Strom roku České republiky 2020.

Porota ankety letos vybírala z čtyřiapadesáti návrhů.

„Kvůli obavám z nižšího zapojení veřejnosti do navrhování stromů jsme se letos rozhodli nominace o měsíc prodloužit. I díky tomu se nám nakonec sešlo krásných 54 tipů. Fakt, že se lidé nemohli scházet a domluvit se na hromadné nominaci, se projevil také větším počtem individuálních přihlášek,“ uvedla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

To se ale netýká javoru, který pamatuje už založení místní evangelické obce, jež do soutěže přihlásil Vzdělávací institut Kormidlo spolu s Montessori školkou Na vlně.

Porotce ankety zaujalo mimo jiné to, že je osud stromu spjatý s místním dřevěným kostelem, kde sloužil Jan Karafiát a napsal zde známou knížku Broučci.

Jde o jedno ze základních děl české dětské literatury. Karafiát knihu vydal anonymně vlastním nákladem u Václava Horkého. Teprve po 17 letech, v roce 1893, ji v knihovně Jana Herbena objevil prozaik, kritik a novinář Gustav Jaroš-Gamma a otiskl o ní nepodepsanou recenzi v časopisu Čas. Tím knihu zpopularizoval natolik, že první edice byla rychle vyprodána a v roce 1894 přišla první reedice. Další vydání ilustroval Vojtěch Preissig. Až do desátého vydání (1912) vycházeli Broučci anonymně. V současnosti patří k nejvydávanějším českým publikacím pro děti a mládež; jen česky vyšlo kolem 100 vydání.

Klání o nejzajímavější dřevinu začne 21. července, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování.

Lidé pro své favority budou moci hlasovat tři měsíce, vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku v únoru příštího roku. To letos ovládl jiný český unikát: Chudobínská borovice z břehu Vírské přehrady na Vysočině.

Chudobínská borovice – Strom roku 2019
autor: Český rozhlas Zlín

Související