Jan Mendel se věnuje genetice, stejně jako jeho slavný příbuzný, kterého celý svět ctí jako zakladatele tohoto oboru

19. říjen 2022

Johann Gregor Mendel po sobě zanechal nejen úžasné vědecké dílo, ale také příbuzné, kteří pokračují v jeho odkazu. Jeho vzdálený prasynovec Jan Mendel je genetikem, další dvě děti z rodiny pak řeholníci. A právě Jan Mendel byl hostem Českého rozhlasu.

„V naší rodině duchovní stránka, duchovní rozměr měl vždycky důležitou roli. Vyrůstali jsme  ve stínu opatství, bydleli na Mendlově náměstí a naši rodiče měli přátele mezi augustiniány, takže tento směr života je nám velmi blízký," vysvětlil hned v úvodu Jan Mendel s tím, že i on částečně studoval teologii. Současně ho ale zajímala také příroda a bavila práce s dětmi. Nejprve tak nastoupil na učitelský obor biologie-chemie, pak se ale nechal zlákat na doktorandské studium a přesedlal na genetiku.  

Bylo slavné jméno na jeho cestě životem radostí nebo spíš přítěží? "Převažuje radost a trošku možná zodpovědnost. A to hlavně v době studia na  gymnáziu a pak na přírodovědecké fakultě, kde jsem měl obor genetika. Tam padalo Mendelovo jméno stále. A vždycky jsem se bál, abych nedostal nějakou otázku ke Gregorovi, na kterou bych neuměl odpovědět, to bych se červenal asi více než ostatní. Ale nikdy jsem ji nedostal,"  líčí Jan Mendel s úsměvem.

Co přesně Jan Mendel zkoumá? Hrášky to nejsou. Jeho osudem se staly  ryby. "Území České republiky je zajímavé tím, že se tady stýkají tři úmoří, úmoří Černého moře, Baltu a Severního moře. To samozřejmě skýtá možnost zachytit velkou diverzitu ryb na různých úrovních a taky kříženců," líčí předmět svého bádání  Jan Mendel. Jen hranicemi Česka ale jeho výzkumné projekty omezené nejsou. Zkoumal také ryby Amazonie. „Tam na co se sáhlo, to byla jedna velká druhová variabilita těch ryb,“ shrnul poznatky z osmnácti expedic.

A co jako příbuzný Johanna Gregora Mendela říká na to, že vědci z Masarykovy univerzity zkoumali genom slavného genetika? "Odvedli obrovský kus práce a bylo to skvělé sledovat. Dozvěděl jsem se například, že Johann Gregor Mendel byl vysoký sto šedesát osm centimetrů, nosil boty velikosti čtyřicet dva a měl velkou mozkovnu, větší než průměr."

Může vědecká práce přinášet i humorné zážitky? Je jako milovník přírody Jan Mendel stále ještě optimista, nebo se strachuje  o její budoucnost? A v čem je genetika krásná?  To všechno se dozvíte, pokud si poslechnete záznam Apetýtu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.