Jaké maso se hodí na hovězí guláš
Pokud se chcete pustit do guláše, nejjistější volbu představují hovězí líčka. Jde totiž o klihovaté, velmi jemné maso. Hodí se ale i další druhy.
U guláše neprohloupíte ani v případě, když použijete kližku. Konkrétně se vyplatí sáhnout po hovězí husičce, která je součástí přední kližky, nebo hovězím karabáčku na zadní kližce. Obdobně se na guláš hodí i přední masa jako třeba krk.
Správný řezník se svého zákazníka zeptá, jaké maso mají doma strávníci rádi, zda raději klihovaté nebo striktně libové. Podle toho vybere a nabídne vhodné maso. Takže nezapomeňte svému řezníkovi říct, jakou dobrotu chystáte.
František Kšána
Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.
Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.
Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.