Jak udržet papriky čerstvé a co s těmi nedozrálými? S tipy tu jsou Babské rady

5. září 2023

Papriky, ať už ty koupené nebo vypěstované, před skladováním nikdy neomývejte. Jak je správně uchovat? V uzavřené plastové nádobě a v horní polici lednice.

Čerstvost papriky poznáte i podle dunivého zvuku, poklepáním příborovým nožem na plod. V případě nedozrálých paprik se doporučuje jejich zabalení do pečicího papíru. Zabalené je vložte do košíku, ve kterém je ve spižírně nechte dozrát.

Za připomenutí stojí i to, že papriky obsahují 3x více vitamínu C než citron, bonusem je obsah vlákniny.

Lahůdkou je pomazánka z pečených paprik. Jak na to? Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, potřeme olejem a v troubě na plechu pečeme, dokud se na slupce neobjeví černé skvrny. Poté papriky vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily – slupky se díky tomu lehce odstraní. Dužinu paprik rozmixujeme se solí, česnekem a čerstvým sýrem typu žervé. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.