Jak uchovávat chleba? Pekaři radí, jak si bochník užít i po týdnu

V lednici ztvrdne, v horku zplesniví. Pokud ale budete chléb náležitě uchovávat, vydrží vám minimálně týden. Čerstvý bochník ostatně patří k obrovským lákadlům, dnes máme v obchodech k dostání nespočetné množství druhů, tvarů, velikostí i chutí.

V minulosti se chlebem šetřilo a lidé si ho vážili. Pekli ho doma a schovávali třeba do peřin, aby nevysychal. Chléb se nikdy nevyhazoval. Ztvrdlý se zabalil do vlhké utěrky, rozmočil v polévce nebo bílé kávě. Pekl se jednou za 14 dní nebo za 3 týdny.

Bochník se nikdy nepokládal spodní kůrkou nahoru, protože by se v domě všechno obrátilo naruby, jak se říkávalo. Chléb se musel krájet rovně, neboť „kdo se nesrovná s chlebem, ten se nesrovná ani s lidmi".

Chléb nepatří do lednice

Pokud je chleba správně upečený, měl by vydržet minimálně týden. Během uchovávání samozřejmě stárne. Střída ztrácí elastičnost a drobí se. Uvolňuje se voda, chléb vysychá. Nejrychleji při teplotě 0 až 10 stupňů, proto ho nikdy neskladujte v ledničce.

Čtěte také

Při vysokých teplotách zase rychle zplesniví. Pekaři doporučují skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25 stupni, zabalený do čisté utěrky nebo plátna, aby mohl dýchat, a následně vložený do vhodné nádoby. Nejlépe do takzvané chlebovky. „Utěrku ale nejpozději po 3 dnech vyměňujte,“ radí Jaroslav Albrecht z Hostivařské pekárny v Praze. Nádobu na chléb je nutné pravidelně čistit, třeba dezinfikovat octovým roztokem.

Utěrku i do igelitky

Někdo skladuje chléb v igelitové tašce. I to je množné, ovšem než ho do tašky uložíte, zabalte ho také do utěrky. Teplý nebo vlažný chléb nechte před uložením vychladnout na čistém, vzdušném a větratelném místě.

Chléb vždy uchovávejte v plátně (v utěrce), kterou po 3 dnech měňte

Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou. Správný nůž má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba.

Jak chléb zmrazovat

Stárnutí chleba lze zastavit zmrazením v umělohmotném obalu, ideálně při teplotách nižších než mínus 18 stupňů. Zmrazujte co nejčerstvější chléb, uchová si tak své vlastnosti po dobu několika týdnů až měsíců. „Z chleba, který máte doma už 4 dny, si raději udělejte topinky," směje se Jaroslav Albrecht. Lépe než celý bochník je zmrazit pět šest plátků, které je vhodné oddělit mikrotenovou folií. Rozmrazit pak můžete právě jen jednu porci.

Chléb rozmrazujte při pokojové teplotě několik hodin nebo během pár minut v mikrovlnné troubě.