Jak snadno a šetrně odstranit usazeniny v záchodové míse? Tady jsou jednoduché domácí tipy

15. září 2023

Kyselinu solnou nepoužívejte na čištění usazenin v záchodové míse, naleptává totiž glazuru. Místo toho použijte horkou vodu z konvice, do které jste přidali ocet – využijete ji na odstranění vodního kamene v konvici i na záchodě. 

Vyzkoušet můžete i následující kombinaci: smícháte 3 lžíce octu s 1 lžící pracího prášku a 1 lžící soli. Touto směsí účinně vyčistíte i bidet nebo vanu.

Pokud se vodní kámen vytvoří až v zadní části mísy pod vodu, je nutno vybrat vodu – použít můžete plastový obal od jogurtu, který potom vyhodíte, a až poté do mísy nalít směs octa, teplé vody a pro lepší účinek i kyseliny citrónové.

A ještě jedna vychytávka: toaletu provoníte tak, že doprostřed ruličky s toaletním papírem kápnete esenciální olej, ideálně s vůní citrusů nebo levandule. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.