Jak se vařilo v roce 1935. Upečte si křehký jablkový závin

Jsou tu páteční apetýtové recepty a s nimi také nahlédnutí do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.

Její součástí jsou kromě receptů i různé dobové rady týkající se domácnosti. Například u přípravy svačiny pro 6 osob se v ní píše: „Na příruční stůl postaví panská kávu a oznámí to hostitelce, která uvede hosty do jídelny. Poté přikročí hostitelka k příručnímu stolku a nalévá kávu do šálků, kterou dívka v černém šatě, bílém čepečku a zástěrce podává kolem. Nato hostitelka usedne do středu stolu a dámy usednou podle libosti na volná místa. Zdrží-li se dámy déle a přijdou-li páni, podává se studená večeře a pivo.”

Tolik tedy další rada ke stolování z roku 1935 a k ní teď přidáme i další historický recept na křehký jablkový závin. 

Budete potřebovat:

  • 35 dkg hladké mouky
  • 28 dkg másla
  • ½ kg oloupaných nakrájených jablek
  • 3 dkg rozinek
  • 3 dkg loupaných, nakrájených mandlí
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce mléka
  • kůru z citronu
  • vanilku
  • skořicový cukr
  • strouhanku

Postup:

  1. Na vále vypracujeme těsto z mouky, másla, 4 žloutků, mléka.
  2. Přidáme kůru z poloviny citronu a trochu vanilky.
  3. Těsto rozválíme na dva pruhy.
  4. První položíme na plech.
  5. Potřeme máslem, posypeme strouhankou, poklademe oloupanými a nakrájenými jablky, posypeme skořicovým cukrem s trochou nastrouhané kúry z citronu, rozinkami a mandlemi.
  6. Poté pokropíme rozpuštěným máslem a opět posypeme trochou strouhanky.
  7. Pak přiklopíme druhým plátem těsta.
  8. Potřeme ještě jedním žloutkem, ozdobíme mandlemi s cukrem.
  9. Pečeme do růžova.   

Související

  • Francouzský salát

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.

  • Pomerančový likér

    V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.