Jak připravit báječnou rybu, křupavý bramborák nebo nadýchanou bramborovou kaši? Není to vůbec těžké

Dobré rady do kuchyně, které vyzkoušely už naše babičky a prababičky.

Čerstvá ryba se pozná podle jasných očí. Ryby solíme půl hodiny před pečením, aby se nerozpadly. Šupiny z ryby snadno oškrábeme, ponoříme-li ji na okamžik do vroucí vody. Mořské ryby před pečením pokapeme citronem a vložíme do kyselého mléka, pak nebudou páchnout rybinou. Při smažení ryb přidejte do oleje trošku citronu, nebo postavte vedle sporáku misku s octem. Zápach zmizí.

Bramborák bude krásně křupat, přidáme-li do těsta tvaroh.

Placky bramborové budou jemnější, nastrouháme-li do těsta jablko.

Bramborová kaše bude nadýchaná přidáním ušlehaného bílku.

Ovoce udrží se dlouho čerstvé, proložíme-li ho kopřivami nebo kapradím.

Jablka nastrouhaná do štrůdlu nezhnědnou, pokapeme-li je citronem.

 

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.