Jak poznáte, že jsou vejce čerstvá a jak je správně uskladnit
Vajíčka jsou v kuchyni nepostradatelná. Jejich čerstvost lehce prověříte vkládáním do slané vody. Ta nejčerstvější zůstanou vždycky na dně. Starší, ale stále použitelná, se ve vodě nadzdvihnou, a ta opravdu špatná budou plavat na hladině.
Důležité je i skladování vajec. Vždy byste je měli ukládat tupou špičkou vzhůru. Na tomto konci mají totiž póry, kterými dýchají.
A jak se vajíčka skladovala v dobách bez lednice? I půl roku vydržela čerstvá, když je naše babičky poskládaly do dřevěných bedýnek a zasypaly obyčejnou pšenicí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.