Jak na voňavou levanduli? Nestříhejte ji před deštěm. Přesušená bude vonět, ale už jen dva měsíce

20. červen 2024

Jak pěstovat levanduli, bylinu s nezaměnitelnou vůní? Nejprve je důležité vědět, pro jakou se vůbec rozhodnout. Odbornice Helena Neumannová z Levandulového údolí v Chodouni na Berounsku pak radí, kdy ji stříhat a kde a jak svazečky levandule sušit.

„Slované tady u nás pěstovali tradičně levanduli širokolistou, ta je ideální na zahrádky, má krásnou vůni a hodně silicí. Nebo můžete vysadit levanduli lékařskou (Angustifolia munstead), to je ta původní odrůda, ze starého Řecka.“

Plně mrazuvzdorné jsou jen některé odrůdy. Tam, kde rostlinu kupujete, vám jistě poradí. Levandule má ráda slunce, sucho a teplo, lépe se jí bude dařit v nepropustné půdě než v kvalitní černozemi nebo hnědozemi.

Svazečky levandule na sušení

„Květenství má tři poschodí, pokud se nejedná o hybrid. Třetí schod, který je nejblíže ke stvolu a k listům, je jako by oddálen od toho zbytku. A my říkáme, a načetli jsme si to tak z historických pramenů, že když ten třetí schod nejblíže kořenu je nejvíce v rozkvětu, je správný moment pro řez. Ale prosím, nikdy nestříhat tři hodiny před deštěm a nikdy šest hodin po dešti. Ideální je stříhat v ranních hodinách. Nebo pak odpoledne, po 15. nebo po 16. hodině, kdy už není takové horko.“

Stříhejte ostrými a hlavně čistými nůžkami. „My je dezinfikujeme citrónovou vodou, osušíme, a pak stříháme. Lidé si myslí, že se musí stříhat zahradnickými nůžkami, není to pravda. My máme na sklizeň 70 lidí v jeden den a polovina z nich chce stříhat klasickými kvalitními nůžkami. Vyhovuje jim to mnohem více, než ty speciální nůžky na bylinky nebo na rostliny.“

Až začne levanduli rozkvétat nejspodnější patro, může se sklízet

Svazeček levandulí zabalte do novin nebo do pečicího papíru a sušte v průvanu nebo ve větratelné, suché a chladné spíži.

Pokud zapomenete a budete levanduli stříhat až na konci léta, nevadí. Budete mít sice levanduli přesušenou, ale měsíc dva vonět bude. Můžete si z ní vyrobit polštářek, který ze šatníku vypudí moly a dá vale i jinému hmyzu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.