Izolační místo pro seniory nakažené koronavirem bude ve Velehradě. Kraj chystá nákup lůžek

2. duben 2020 17:14

Vedení kraje vybaví prázdnou budovu ve Velehradě. Bude sloužit pro lidi nakažené koronavirem z domovů pro seniory.

Vláda nařídila krajům, aby pro nakažené seniory zřídili izolované místo. Ve Zlínském kraji hejtmanství využije prázdnou budovu ve Velehradě. Jde o bývalý domov pro zdravotně postižené Velehrad- Salašská.

Sloužit bude pro ty pacienty, pro které z kapacitních důvodů nelže vytvořit izolaci v Domovech pro seniory. Podle hejtmana Jiřího Čunka z KDU-ČSL prověřuje kraj technický stav budovy a chystá nákup lůžek.

„Zatím to není potřeba, připravujeme se na to,“ uvedl hejtman s tím, že v domovech pro seniory by se podle předpovědí odborníků nákaza mohla objevit za týden, čtrnáct dnů.

Čtěte také

Podle ředitelky Sociálních služeb Uherské Hradiště Marie Fremlové je budova prázdná a bez vybavení. Funguje tam základní inženýrská síť, jako je plyn, elektřina a voda.

Poslední klienti se z Domova pro osoby se zdravotním postižením vystěhovali v polovině roku 2015 a od té doby neměla budova žádné využití.

Na nakažené seniory se ale připravují i v dalších zařízeních.

S možností výskytu nákazy u někoho z pacientů počítají také v Diakonii ve Vsetíně. Podle ředitele organizace Dana Žárského je s ohledem na psychiku a zdraví klientů vhodnější, když zůstanou v zařízení, na které jsou zvyklí místo toho, aby byli někam přestěhovaní. Proto v Domově pro seniory vyčlenili pro nakažené osoby jednu etáž.

 

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související