Investor plánované spalovny ve Vsetíně chce zařízení zprovoznit v roce 2022, napsal v dopise radnici

3. červenec 2019 13:29

Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti ní petici, podepsalo ji přes 4600 lidí. Ve městě se uskutečnil i pochod proti spalovně.

Společnost Zásobování teplem Vsetín, která chce ve Vsetíně postavit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), plánuje spalovnu uvést do provozu v říjnu 2022. „Vyplývá to z dopisu, který poslal investor vsetínské radnici,“ sdělila mluvčí radnice Jana Raszková. Radnice text dopisu i přílohu s harmonogramem přípravy a výstavby spalovny zveřejnila na svých stránkách.

Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti ní petici, podepsalo ji přes 4600 lidí. Ve městě, kde žije kolem 26 000 obyvatel, se uskutečnil i pochod proti spalovně. Nyní se dělá studie EIA, která zhodnotí vliv spalovny na životní prostředí.

Zastupitelé Vsetína schválili, že nová spalovna bude jen, když bude zpracovávat pouze odpad z města a okolí

Situační model plánované spalovny

Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti chystané spalovně petici, podepsalo ji přes 4100 lidí. Nedávno se ve městě uskutečnil i protestní pochod.

Radnice již dříve uvedla, že by se ke spalovně mohlo konat referendum. Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) opakovaně řekl, že chce nejdříve získat všechny možné informace a poté se vedení města rozhodne, zda projekt podpoří, nebo ne. Vedení města poslalo investorovi dopis, ve kterém žádá o informace o projektu, zajímá se zejména o vliv na životní prostředí, dopravu a ceny odpadu a tepla. Počká také na výsledky EIA.

Ke spalovně se uskuteční veřejné projednání, krajský úřad by stanovisko k řízení EIA mohl vydat v listopadu. Předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín Michal Chmela v dopise starostovi uvedl, že v okamžiku, kdy výsledky z procesu EIA prokážou, že budoucí provoz ZEVO nebude mít negativní dopad na životní prostředí a bude bezpečný, bude firma pokračovat v přípravě projektu. Stavba by podle plánu mohla začít v květnu 2021.

"Harmonogram je zpracován na základě zkušeností s průběhem přípravy výstavby technologických zařízení tohoto druhu a zahrnuje v sobě lhůty stanovené pro odvolání a zpracování dodatečných požadavků na dokumentace vyžadované pro potřebná správní rozhodnutí. Harmonogram na druhou stranu nepočítá s časovými prodlevami, které by mohly způsobit nestandardní právní kroky určené k oddálení výstavby," uvedl Chmela.

Zastupitelé města na konci června přijali usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z ORP (obce s rozšířenou působností) Vsetín. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit asi 12 000 tun odpadu. Technické služby svážející odpad ze Vsetína a dalších okolních obcí předloni vyvezly asi 11 700 tun odpadu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související