Ibišku schnou a padají listy, orchidejím opadala poupata. Co děláme špatně?

8. březen 2024

Ibišky jsou poměrně intenzivně rostoucí keře. Když je nehnojíme, musí přesunovat živiny z nejstarších listů do těch na vrcholu. Podobné je to u fíkusů. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Po určité době od přesazení, po vyčerpání živin z půdy, nastane nepříjemný stav. Za jeden nový list zežloutne a odpadne jeden starý. Přesune se do něj většina dusíku, fosforu, draslíku a hořčíku. Ten list bohužel odpadne na zem i se živinami, které neumí putovat. A za čas se projeví žloutnutí také na listech vrcholových. To když jim chybí železo, zinek a další v rostlině nepohyblivé prvky.

Orchidejím opadala poupata? Způsobit to mohlo otevřené okno za mrazu, průvan, utopení rostliny nadměrnou zálivkou, přesun z místa na místo, kde je suchý vzduch, ale i problémy s výživou. Rostlina dokáže květy vyživit do poupěte a pak vnitřně zjistí, že nemá na dotažení akce až k semenům, tak jich třeba 90 % pustí.

Nadměrná zálivka, tedy trvale mokrý substrát, zvyšování teplot prostřednictvím ústředního topení, bez toho, že se otepluje i kořenový bal nebo nedostatek světla v zimě zvýšený tím, že nevytahujeme ráno žaluzie, může rostlinám škodit. No a také třeba svilušky či třásněnky mohou poupata zničit tak, že opadají.“

Spustit audio