Huspenina čili sulc

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 8 porcí:

  • 500 g vepřové plece
  • 1 vepřové koleno
  • 3-4 vepřové nožičky
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/4 malého celeru
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 150 ml octa
  • sůl

Postup:

Nožičky a koleno přesekneme a spolu s masem dobře omyjeme. Vložíme do vařící osolené vody a pod poklicí vaříme asi 40 minut. Potom přidáme vepřovou plec, ocet, koření, očištěnou zeleninu a vše uvaříme doměkka. Měkké maso a zeleninu vyjmeme a necháme trochu prochladnout. Maso vykostíme a spolu se zeleninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do skleněné mísy nebo tvořítka a zalijeme scezeným vývarem, z jehož povrchu jsme odstranili tuk. V chladu necháme ztuhnout.

Doporučená příloha: chléb, najemno nakrájené cibule, ocet.

Obměna: Kůži z nožiček a kolena můžeme najemno umlít a přidat do směsi. Máme sice v huspenině více kolagenu, ale v tomto případě není tak čirá.

Chceme-li mít huspeninu nejen výbornou, ale i lahodící oku, potom ji můžeme ozdobit nakrájenou kyselou okurkou, natvrdo uvařenými vejci, petrželkou. Plátky okurky a vajec dáme na dno tvořítka a potom opatrně, abychom s „jedlými ornamenty“ nepohnuli, zalijeme vývarem. Ostatní postup je stejný.

Celková doba přípravy cca 3 hodiny.