Hummusem proti obezitě. Cizrnová pomazánka je zdraví prospěšná

Hummus je studený pokrm levantského původu. Připravuje se z uvařené a rozmačkané cizrny smíchané se sezamovou pastou, které se říká tahini. Nechybí v něm olivový olej, citronová šťáva, sůl a česnek. Oblíbený je zejména v oblasti Středního východu, ale rozšířil se do světa díky své výborné chuti a prospěšným vlastnostem.

Slovo hummus pochází z tureckého slova humus, které je odvozené z arabského ḥimmaṣ - cizrny, základní složky tohoto jídla. Nejstarší recept na pokrm podobný současnému humusu, který se ale obešel bez tahini a česneku, pochází ze 13. století z Egypta. Hummus se v současné podobě poprvé objevil až na konci 19. století v Damašku.

Původ hummusu

Někteří tvrdí, že hummus vznikl v Turecku. Jiná pověst říká, že se zrodil za sultána Saladina, který se proslavil boji s křižáky. Ať už je pravda jakákoliv, patří dnes k nejstarším připravovaným jídlům na světě.

K humusu se podávají chlebové placky a kořeněné drobnosti k přikusování

V současnosti probíhá mezi státy ve východním Středomoří a na Blízkém východě spor o to, kde vlastně ve skutečnosti vznikl. Libanonští podnikatelé chtějí po Evropské unii, aby pomazánku chránila jako tradiční místní specialitu. Každý z národů ji přitom připravuje a servíruje zcela odlišně. Dosud se ale nepodařilo prokázat, že právě Libanon obohatil svět o hummus.

Čtěte také

Dietní pokrm

Pokud držíte dietu, je pro vás hummus to pravé. Váže na sebe vodu a rychle vyvolá pocit sytosti, přispívá proto k boji proti obezitě. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a E, kyselinu listovou, hořčík, železo, vápník, zinek, draslík.

Porce humusu s masem, kuličkami cizrny a piniovými semínky

Díky cizrně, sezamovému semínku a olivovému oleji je hummus bohatý na nenasycené tuky. Tyto tuky jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku a mají na lidské zdraví mnohem příznivější vliv než tuky nasycené, které se vyskytují zejména v živočišných potravinách.

Servírování hummusu

Ve větším množství je hummus dobrý na zahnání hladu, protože je sytý a výživný. Jen tak na chuť ho často dostanete v izraelských restauracích jako předkrm. Podává se s olivami a arabským chlebem.

Kdysi se do něj přidávaly různé bylinky a oříšky. V arabském hummusu se můžete setkat se zjemňujícím jogurtem nebo smetanou, což se vám u izraelského nestane. Jí se s opečeným pita chlebem nebo bagetkou a podává se v malé mističce nebo na talířku politý olivovým olejem, posypaný sladkou paprikou a ozdobený olivami nebo zeleninou.

Čtěte také