Hrad v Soběslavi je krásnou ukázkou propojení středověku a moderní doby. Sídlí v něm knihovna a galerie

7. září 2024

Hrad v jihočeské Soběslavi založil ve 14. století Jindřich z Rožmberka. V roce 1394 na něm byl vězněn král Václav IV. Za husitských válek byl dvakrát vypálen. V průběhu času pak sloužil nejrůznějším účelům od sídla soběslavských hejtmanů přes prostory měšťanského pivovaru až po sklad ovoce a zeleniny. Za minulého režimu téměř úplně zchátral. Dnes je v jeho opraveném křídle městská knihovna. A možný je i výstup na věž.

„Byla to hrozná ruina, bylo to tu zarostlé, zdi se bortily,“ popisuje vedoucí městské knihovny v Soběslavi Anděla Poslušná, jak vypadal soběslavský hrad na konci dvacátého století. „V devadesátých letech naštěstí přišla akce nazvaná Záchrana gotického hradu, během které se stavba zpevnila a dostala nový krov. Jenže pak to zase umlklo, protože chyběly peníze,“ přibližuje nesnadné období, kdy se rozhodovalo o dalším osudu památky.

Nakonec ale všechno dobře dopadlo. Památka se za finančního přispění z Evropské unie stala útočištěm městské knihovny a ve věži byla otevřena nejen vyhlídka, ale také výstavní galerie.

Místní rodák, architekt Jaromír Kročák přišel s unikátním stavebním řešením. Do vnitřku hradu vestavěl konstrukci ze skla, oceli a betonu. Ta se ale nedotýká původních středověkých zdí, naopak je možné díky průhledným stěnám spatřit stěny hradu, se všemi šrámy, které na nich zanechala historie.

Na hradě objevíte řadu kontrastů moderního a starého zařízení

A právě v moderním skeletu uvnitř hradu sídlí městská knihovna. Ze skleněné přístavby před hradem se pak dá vstoupit i do výstavních prostor ve věži. „Pan architekt Kročák to naprojektoval tak, že v budoucnu, pokud se příští generace rozhodnou, se bude dát celá vestavba zase snadno rozebrat, protože je to vlastně taková stavebnice,“ upozorňuje Anděla Poslušná na nezvyklé stavební řešení, za které jeho autor posbíral celou řadu ocenění.

Hrad v Soběslavi je možné navštívit, a to jak galerii ve věži i s vyhlídkou, tak lze nahlédnout do unikátní knihovny. Aktuální údaje o otevírací době najdete na webových stránkách Galerie Hláska nebo Městské knihovny Soběslav.

Hrad Soběslav se po rekonstrukci stal útočištěm městské knihovny
autor: Filip Černý
Spustit audio