Hovězí žebra na červeném víně
Jak vaří kuchař? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty. Konkrétně tedy kuchař Oskar Klanert.
Budete potřebovat:
- 800 g hovězí žebra bez kosti
- cibule, česnek
- červené víno nebo pivo
- drcená rajčata v plechovce
- čerstvý tymián, rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup:
- Rozpálíme kastrol a bez tuku vložíme žebra, která pustí vlastní tuk. Dále restujeme.
- Vyjmeme žebra.
- Na výpeku orestujeme cibuli s česnekem.
- Jakmile je cibule dozlatova, přidáme drcená rajčata.
- Opět restujeme. Zalijeme červeným vínem.
- Přidáme tymián, sůl, pepř a vrátíme tam žebra, která dusíme doměkka.
- Potrvá to asi pět až šest hodin.
- Jakmile jsou žebra měkká, svaříme malinko omáčku dohusta, vyjmeme tuhé větvičky rozmarýnu a tymiánu.
- Můžeme rozmixovat do hladka.
- Podáváme jen s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.