Hovězí žebra na červeném víně

Jak vaří kuchař? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty. Konkrétně tedy kuchař Oskar Klanert.

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězí žebra bez kosti
  • cibule, česnek
  • červené víno nebo pivo
  • drcená rajčata v plechovce
  • čerstvý tymián, rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rozpálíme kastrol a bez tuku vložíme žebra, která pustí vlastní tuk. Dále restujeme.
  2. Vyjmeme žebra.
  3. Na výpeku orestujeme cibuli s česnekem.
  4. Jakmile je cibule dozlatova, přidáme drcená rajčata.
  5. Opět restujeme. Zalijeme červeným vínem.
  6. Přidáme tymián, sůl, pepř a vrátíme tam žebra, která dusíme doměkka.
  7. Potrvá to asi pět až šest hodin.
  8. Jakmile jsou žebra měkká, svaříme malinko omáčku dohusta, vyjmeme tuhé větvičky rozmarýnu a tymiánu.
  9. Můžeme rozmixovat do hladka.
  10. Podáváme jen s chlebem.
zdroj: Oskar Klanert

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.