Hovězí roštěnky

Čtvrteční Apetýt nabídne v rámci týdenního seriálu o receptech z masa jeden z vrcholných restauračních kousků 70. a 80. let minulého století. Hrdinně napodoboval kuchyni starého mocnářství, často troskotal na plátku tuhého masa.

Řeč je o roštěnce ze školní jídelny. Ale nenechte se zmást, pokud použijte kvalitní maso, tak se recept na hovězí roštěnky musí povést.

Co budete potřebovat?

  • 4 kusy hovězí roštěné (roštěnky z dobře vyzrálého kusu, asi 8 mm vysoké, o váze 200 g každá)
  • 2 velké cibule
  • hrst hladké mouky
  • rostlinný olej
  • 2 lžičky másla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 250 ml smetany
  • 250 ml hovězí vývaru
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte je na co nejtenčí plátky, které pak rozdělte na jednotlivá kolečka.
  2. Propláchněte je vodou a nechte okapat.
  3. Na talíři promíchejte mouku s paprikou a ještě trochu vlhká kolečka cibule obalte ve směsi.
  4. V silnostěnné pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Obalená kolečka cibule po částech osmažte na vyšším stupni, až budou zlatohnědá a křupavá. Odkládejte je na talíř vyložený kuchyňským papírem na odstátí tuku.
  5. Až budete mít všechny, lehce je osolte a nechte stranou.
  6. Roštěnky zlehka naklepejte, nejlépe mezi vrstvami pečicího papíru, a na okrajích je 3x až 4x nakrojte, aby se nekroutily. Z obou stran je osolte, opepřete a protáhněte směsí mouky s paprikou.
  7. V jiné silnostěnné pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje s máslem a roštěnky rychle opečte, asi 1 až 2 minuty z každé strany.
  8. Vyndejte z pánve a udržujte teplé.
  9. Do pánve po roštěnkách dejte asi třetinu osmažených cibulových kroužků, přidejte hořčici a trochu vývaru a odvařte přípečky.
  10. Je-li třeba, omáčku osolte a opeřte.
  11. Zredukujte asi na polovinu, vlijte smetanu a povařte pár minut.
  12. Roštěnky vraťte do omáčky a nechte prohřát, ale už dál nevařte.
  13. Podávejte s navršenou osmaženou cibulkou a opékanými bramborami jako přílohou.

Roštěná se často servírovala i se sázeným vejcem namísto osmažené cibulky, v tom případě byly oblíbenou přílohou hranolky.

Související