Holešov zabojuje o historické město roku. Předstihl Hradiště, Brod i Kroměříž

29. leden 2018

Zlínský kraj pošle do soutěže Historické město roku 2017 Holešov na Kroměřížsku. Odborná komise město vybrala ze čtyř uchazečů.

Do soutěže se přihlásila celkem čtyři města a to Holešov, Kroměříž, Uherský Brod a Uherské Hradiště.

Programu regenerace se podle památkářů Holešov účastnil poprvé v roce 2000. Na území městské památkové zóny Holešov se nachází 21 kulturních památek, jejich rozloha je 47 hektarů, z toho 36 hektarů tvoří zámecký park.

Nejvýznamnější částí památkové zóny je právě barokní komplex rottalovského zámku s rozlehlým parkem. Město zámek vlastní od roku 2005 a vybudovalo v něm kulturně společenské centrum.

„Členové komise se například zajímali i o to, jak město přistupuje k problému s umístěním reklamních nápisů na fasády a okna domů,“ uvedli památkáři ve své zprávě. Podle nich město bylo loni nominováno cenu Národního památkové ústavu za obnovu hlavního průčelí holešovského zámku a objev gotického stropu v domě na náměstí Dr. E. Beneše.

Na druhé místě skončilo Uherské Hradiště, třetí byl Uherský Brod a čtvrtá Kroměříž.

Titul je od roku 1994 udělován za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Vítěz celostátního kola pak bude slavnostně vyhlášen u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel v dubnu 2018.

Vítěz krajského kola obdrží z programu regenerace 100 000 korun a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu 1 000 000 korun, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související