Svatý Hostýn bude mezi nejvýznamnějšími místy v zemi. Stane se národní kulturní památkou

26. leden 2018

Poutní areál Svatý Hostýn s křížovou cestou a kostelem Nanebevzetí Panny Marie je mezi devatenácti stavbami v Česku, které budou nově zařazeny mezi národní kulturní památky. Hostýn je po Velehradu druhým nejnavštěvovanějším poutním místem na Moravě, ročně tam přijede na půl milionu lidí.

Ministerstvo kultury tak už připravilo pro vládu seznam míst, které budou nově národními kulturními památkami. Vláda o něm bude jednat příští středu.

Z Jihomoravského kraje se na seznam dostal Svatý kopeček u Mikulova s poutní kaplí sv. Šebestiána.

Platí přísnější ochrana

Naposledy se seznam národních kulturních památek rozšiřoval před rokem, kdy na něj přibylo 15 položek. Na národní kulturní památky se vztahuje přísnější ochrana než na kulturní památky.

Zmínky o poutích na Svatém Hostýnu se datují od 16. století. Původní starý kostelík byl v první polovině 18. století nahrazen barokní stavbou, která však od roku 1787 po zákazu zdejších poutí postupně chátrala. K velkému stavebnímu rozvoji Hostýnu došlo zejména v 1. polovině 20. století. Nejzajímavější stavbou je nová křížová cesta podle projektu Dušana Jurkoviče.

Na Zlínsku je nyní osm národní kulturních památek. Jde například o zámek v Kroměříži, rožnovské Valašské muzeum nebo zámky v Buchlovicích a Vizovicích.

Areál na Hostýně čeká v příštích letech velká přestavba za padesát milionů korun. Chystá se stavba nové přístupové cesty k poutním domům, nynější příjezd k nim se pak stane pěší zónou.

Areál se změní

Plánuje se i přestavba točny, která nově umožní parkovat až šesti autobusům zároveň. Nevyhovující bývalé veřejné toalety v sousedství nahradí nové infocentrum se sociálním zařízením.

V plánu je také rozšíření stávajícího záchytného parkoviště a odstavené plochy pro ubytované hosty. Nabídnou přes 120 míst.

Svatý kopeček se tyčí nad jihomoravským Mikulovem

Související