Holandské řízečky

Recept na klasické Holandské řízečky nám poslala pravidelná posluchačka Bohumila z Nových Bránic. Nejraději je připravuje pro svá čtyři vnoučata a v oblibě je má i její manžel.

Je to jídlo, které nezklame a chutná výborně k obědu i večeři, navíc se řízky dají jíst i zastudena. Pojďte se tedy s Apetýtem pustit do práce!

Budete potřebovat:

  • 500 g mletého libového bůčku nebo vepřové plece
  • 200 g eidamu (40 %)
  • 150 ml smetany na vaření 12 %
  • 3 vejce
  • strouhanku
  • sůl, pepř
  • sádlo na smažení

Na bramborovou kaši:

  • 800 g brambor
  • 40 g másla
  • 200 ml mléka
  • nasekanou petrželku nebo pažitku na ozdobu
  • vodu a sůl

Postup:

  1. Pomleté maso promícháme se smetanou a v uzavřené nádobě necháme přes noc v lednici.
  2. Sýr najemno nastrouháme, přidáme k masu, opepříme a osolíme dle chuti a pořádně promícháme.
  3. V lehce navlhčených dlaních tvarujeme karbanátky, které protáhneme v rozšlehaných vejcích (ta zlehka osolíme) a ve strouhance, tento postup opakujeme ještě jednou. Poté smažíme velmi pozvolna na rozpáleném sádle z obou stran.
  4. Brambory vaříme doměkka, potom je rozšťoucháme a promícháme.
  5. Na mírném plameni a za stálého míchání přidáváme máslo a horké mléko, vymícháme dohladka a osolíme.

Tip: K holandským řízkům se skvěle hodí kyselé okurky nebo salát ochucený sladkokyselou zálivkou.

Související

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.

  • Kuře na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky

    Oslava jarní rovnodennosti se považovala za významný mezník v roce, kdy končila nadvláda zimy a bylo třeba se s ní důstojně rozloučit, aby mohl přijít nový život.