Historie, osobnosti, příroda aneb I hřbitov může být cílem výletu. Ten lesní ve Zlíně vás donutí k zamyšlení

Není mnoho hřbitovů, které by se nacházely v zachovalém přírodním prostředí na kopci mezi lesy, vedla k nim příjemná turistická trasa z centra města a ještě vás třeba přinutily zamyslet se nad osobnostmi, jež na něm navěky odpočívají. To vše splňuje lesní pohřebiště ve Zlíně.

Může se vám to zdát jako špatný černý humor, ale skutečně bychom vás rádi pozvali na návštěvu hřbitova. Ten ve Zlíně však není jen tak ledajaký. Jedinečný je už tím, že se jako jeden z mála nachází přímo v lese. A takových v Česku není ani tucet. Ostatně i ve světě jsou lesní hřbitovy velmi ceněné a ten ve švédském hlavním městě Stockholmu je dokonce zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zlínský Lesní hřbitov vznikl na začátku třicátých let za starostování Tomáše Bati z diskuzí a logických úvah o potřebě většího pohřebiště pro rychle se rozrůstající město. Dosavadní, nacházející se v dnešním parku vedle Kudlovské přehrady, byl totiž dosti malý a začínala mu docházet kapacita.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Cenné je i to, že hřbitov je zasazen do původního přírodního prostředí bez většího vnějšího zásahu. Architekt celého projektu František Lydie Gahura pouze v centrální části postavil kamenný kříž a v sedmdesátých letech bylo u vstupu vybudováno krematorium.

Vůbec prvním pohřbeným byl syn doktora Gerbece, jenž se právě o vznik Lesního hřbitova do velké míry zasloužil. Hned po něm následoval po své letecké nehodě zakladatel obuvnických závodů Tomáš Baťa spolu s pilotem Jindřichem Broučkem.

Kromě Tomáše Bati jsou zde pohřbeni i další členové rodiny Baťů, spolu s nimi ale při procházení mezi hroby narazíte na celou řadu dalších významných místních osobností. Spoustu lidí se u jejich hrobů zastavuje a zamýšlí třeba nad jejich životem, či si ho zkrátka zkouší představit.

I proto může být právě zlínský Lesní hřbitov zajímavou možností k výletu. Vydat se na něj můžete třeba po zelené turistické trase vedoucí z centra Zlína přes lyžařský svah a kopec Barabáš, případně vyjet autobusem městské hromadné dopravy do zastávky Lesní hřbitov.

Lokace: Zlín
Délka trasy: 3,5 kilometru
Náročnost: mírně náročná
Vhodné pro rodiny se staršími dětmi

Spustit audio

Související