Herec Ondřej Vetchý si ze Zlína odveze Zlatý střevíček

14. září 2021

Ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež si z letošního ročníku zlínského filmového festivalu odveze herec Ondřej Vetchý.

Janek z Pohádky z Čerty nejsou žerty, hrobník Brož z oscarové Kolji, císař Maxmilián i loupežník Karaba - to vše jsou role herce Ondřeje Vetchého. Za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež si Ondřej Vetchý odveze ze Zlín Film Festivalu 2021 ocenění Zlatý střevíček.

V reportáži si spolu s námi připomeňte jeho nejvýznamnější role v pohádkách a ve filmech pro děti a mládež a uslyšíte i to, jaký je Ondřej Vetchý jako herecký kolega. Prozradí to například i dětská herečka Valentýna Bečková, která hraje jeho vnučku v pokračování pohádky Tajemství staré bambitky 2.

Ondřej Vetchý bude pětadvacátým držitelem Zlatého střevíčku. Loni ho převzala Eliška Balzerová, předloni zpěvák Karel Gott. Prvním držitelem této ceny se v roce 1997 stal zlínský režisér filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. 

Hvězdy na chodníku slávy

Od letošního roku také přibyly další dvě hvězdy na chodníku slávy před zlínským Velkým kinem. Patří herečkám Anně Geislerové a Kláře Issové.

Hvězdy na chodníku letos pořadatelé odhalovali 16. rokem, loni ji získali herci Jiří Mádl a Vojtěch Kotek. V předchozích letech například herec Jan Hrušínský a zpěvačka Helena Vondráčková, Ivana Andrlová, režisér Karel Smyczek, herečka Pavlína Mourková, Klára Pollertová-Trojanová a Jiří Strach, Lucie Zedníčková, Jan Potměšil, Tomáš Holý, Žaneta Fuchsová nebo Vladimír Dlouhý a jeho bratr Michal.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.