Hejtman, bývalá europoslankyně, starosta, lékař i poslanec. Kraj chce řídit 14 stran a hnutí

29. červenec 2020 07:10

V podzimních krajských volbách ve Zlínském kraji chce kandidovat 14 politických stran, hnutí či koalic.

V podzimních krajských volbách ve Zlínském kraji chce kandidovat 14 politických stran, hnutí či koalic.

Termín podání kandidátek skončil včera v 16:00. Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října. V roce 2016 kandidovalo 20 subjektů.

Lidovce povede současný hejtman Jiří Čunek, lídrem hnutí ANO je starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš, kandidátku ODS vede bankovní manažer Lubomír Traub, v čele sociálnědemokratické kandidátky s podporou Strany zelených je bývalá europoslankyně Olga Sehnalová.

Komunisté vsadili na krajského zastupitele a ekologa Ivana Mařáka. První na kandidátce Pirátů bude ekonomka Hana Ančincová, jedničkou SPD by měl být lékař Vladimír Zlínský. Společnou kandidátku STAN, TOP 09, otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých povede krajský předseda STAN, poslanec a krajský radní Petr Gazdík. Lídrem kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých bude lékař Jaromír Bernátek.

Do Zastupitelstva Zlínského kraje se volí 45 zastupitelů.

Kdo chce do Senátu:

Svůj post bude v obvodu Uherské Hradiště obhajovat senátor Ivo Valenta (za Soukromníky). O křeslo senátora se s ním utká starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL), jehož kandidaturu podpoří i STAN a TOP 09. Kandidátem ČSSD bude někdejší poslanec Antonín Seďa, za ODS půjde do voleb ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek a za SPD živnostnice Jarmila Blažková.

 Na Zlínsku bude senátorské křeslo obhajovat daňový poradce Tomáš Goláň (nestraník za hnutí Senátor 21), kterého podpoří i ODS a Piráti. Za lidovce už dříve ohlásila kandidaturu krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL), za STAN ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Za KSČM bude o pozici senátora za Zlínsko usilovat vydavatel Jan Doleček, za SPD předseda regionálního klubu hnutí Radek Henner a nakonec za Moravské zemské hnutí Jan Štovíček.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související