Hasiči ve Zlíně dohašují požár v areálu Svit. Dým už je podstatně slabší

10. leden 2013

Hasiči ve Zlíně pokračují v likvidaci požáru skladu elektroniky v areálu bývalého Svitu. S ohněm se potýkali celý včerejší den i v noci na dnešek. Intenzita požáru se během noci výrazně snížila. V současnosti hasiči dohašují ohniska jen v jednom patře sedmipatrové budovy.

Kvůli unikajícímu hustému dýmu byla včera evakuována vedlejší budova i děti z blízkých mateřských škol. Dnes už je situace lepší a rodiče mohli své děti bez obav do škol přivést.

„To zásadní snížení intenzity hoření mělo vliv i na vývin kouře a zplodin, které se dostávaly z požářiště, které jsou v současné době minimální,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Podle něj nebyla ve vzduchu nebyla zjištěna přítomnost škodlivých látek.

Nezasedá už ani krizový štáb, který se kvůli požáru a silnému dýmu sešel včera ráno. Magistrát je však dál v kontaktu s hasiči a pracovníci životního prostředí pokračují v kontrolách ovzduší.

Hasičů na místě postupně ubývá. V současné době dohašují ložiska ohně ve čtvrtém patře budovy. Ze žebříku podlaží prolévají vodou, což jim ovšem komplikuje krusta ze zpečeného plastu, takže se voda k ohniskům těžko dostává.

Hasiči už jen lokalizují ohnisko ve 4. patře

Zborcení budovy dál hrozí

S ohněm bojují hasiči už den a půl. Požár vypukl kolem jedné hodiny v noci z úterý na středu.

Zásah od začátku komplikuje i hrozba, že byla narušena statika sedmipatrové budovy a že se objekt zřítí. Objevily se trhliny v centrálním schodišti a statik tam zakázal záchranářům vstupovat. Dnes se dostal i dovnitř budovy, kde nalezl částečně zborcené stropy a je předpoklad, že jejich destrukce dál pokračovat.

Nová část budovy, v níž hořelo, je sice stabilnější, ale ani u ní se nedá vyloučit zborcení. Podle statika je to tak, že pokud spadne stará část, strhne sebou i tu novější.

Kdy zásah skončí, není zatím jisté. Škoda podle dřívějších odhadů přesáhne 200 milionů korun.

Hasiči bojují s velkým požárem skladové budovy v areálu bývalého Svitu ve Zlíně.
autoři: Andrea Kratinová , Veronika Neprašová , rv , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio