Grilované žampiony se sýrem jako exkluzivní předkrm na zahradní party

Možná i vy toužíte zkusit při letním grilování něco nového, co by zasytilo hosty ještě před tím, než se dodělá maso. S nápadem na grilované žampiony se sýrem přišel šéfkuchař Radek Kotlán z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. A prý si tenhle recept můžete v případě nepřízně počasí udělat i doma v troubě.


Radek Kotlán

Narodil se v roce 1978. Kuchařem se vyučil v roce 1999. Praktické zkušenosti tehdy sbíral v Grand hotelu Brno. V průběhu času pak vařil v Hotelu Atlantis v Brně, v Hotelu Dvořák v Karlových Varech, v hotelu Humboldt nebo International Brno. V roce 2007 se vrátil do Varů a nastoupil do Hotelu Dvořák. Jeden čas měl i vlastní restauraci.

Dnes šéfuje nejprestižnější karlovarské kuchyni v Grandhotelu Pupp. Preferuje českou a italskou kuchyni v moderním pojetí. Miluje sport – nejraději lyžování, cyklistiku, in-line bruslení nebo florbal. Je ženatý a otcem dvou dětí.

Radek Kotlán s opečenými žampiony


Grilované žampiony se sýrem:

400 g žampionů, 200 g sýru s modrou plísní (např. Niva), 2 žloutky, snítka pažitky, trochu čerstvých bylinek, špetka soli, pár kapek olivového oleje

Postup:

Odstraníme nožičky žampionů, aby se nám vytvořila jamka pro naplnění. Pak oloupeme hlavičky. U mladých žampionů se loupat povrchová blanka nemusí.

Po té si nastrouháme 200 g sýra s modrou plísní a smísíme se dvěma vaječnými žloutky. Tuto hmotu vyšleháme, aby se nám dobře spojila. Přidáme nasekanou pažitku a trochu čerstvých bylinek. Směs pak pěchujeme do hlaviček žampionů. Nevršíme ji příliš do výšky, spíše uhladíme, aby se nám při grilování směs nepřipalovala a nevytékala.

Po té žampiony trochu poválíme v olivovém oleji a dáme grilovat na rozpálený gril. Když máme gril s příklopem, tak přiklopíme a grilujeme. Pokud poklici nemáme, použijeme k přiklopení pánvičku nebo plech vložíme do trouby. V takovém případě je vhodné žampiony předem opéct na teflonové pánvi a pak teprve přendat na plech a dodělat při 200 °C v troubě.

Potřebné suroviny

To, že jsou žampiony hotové, poznáme podle zlatavé krustičky na povrchu směsi. Tato úprava je velmi rychlá. Podáváme například s opečenou bagetou, zeleninovým salátkem, trhanými saláty nebo bramborovou kaší.