Grilovaná vepřová žebírka v ostré marinádě
podle paní Mirky
Suroviny:
800 g masitých vepřových žebírek
Na marinádu:
1/2l 10° světlého piva
2 lžíce hnědého přírodního cukru
1 lžička soli
šťáva a kůra z 1 limetky
1 lžička drceného koriandru
1 – 2 feferonky
Postup:
Do skleněné nebo porcelánové mísy nalijeme pivo, přidáme cukr, sůl, šťávu a kůru z dobře omyté limetky, drcený koriandr a na drobné kostičky nakrájené feferonky. Vše dobře promícháme. Do marinády vložíme omytá a na porce připravená žebírka. V chladu necháme několik hodin proležet. Potom položíme žebírka na rošt grilu, který jsme před tím dobře roztopili. Dbáme na to, abychom maso opékali pouze nad žhavými uhlíky, nikoliv nad plamenem! Opékáme pomalu, z každé strany cca 10 – 15 minut, podle síly masa a doby marinování. Během pečení potíráme žebírka zbylou marinádou. Kdo přípravu masa na grilu z jakéhokoliv důvodu nesmí nebo tuto přípravu masa nemá rád, může si takto připravené maso opékat na pánvi. V tomto případě pak před koncem pečení zbylou marinádu nalijeme k masu a necháme vysmahnout.
Příloha: chléb
Celková doba přípravy: 45 minut ( bez marinování)
Pro 4 osoby
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka