Fotí, točí, cestuje a miluje barvy i tvary. Vše dělá s hravou duší a fanatickým zaujetím

6. únor 2018

Petr Jan Juračka se narodil v roce 1985 s hodně špatným zrakem. Až tak špatným, že doktoři rodičům tvrdili, že patrně oslepne úplně. Když mu bylo 16 měsíců, dostal na nos své první brýle a od té chvíle je prakticky nesundal. A dokonce ani neoslepl, ale naopak, užívá si naplno zasněných pohledů z okna, z vrcholků hor, skrz hledáček fotoaparátů a skrz mikroskop. 

V současné době se fotografii věnuje zejména na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde fotí pomocí světelných i elektronových mikroskopů, bezdrátově řízených blesků a časosběru.

Krom těchto aktivit také podlehl kouzlu rádiem řízených vrtulníků a filmu. A co je pro něj asi nejtypičtější - vše co dělá, dělá s až s naprosto fanatickým zaujetím.

Petr Juračka - hydrobiolog s dětsky hravou duší. Fotograf s instinktem zabijáka i poetickým okem. Milovník džungle přírodní i divočiny každodenního života. Světově uznávaný a vyhledávaný filmař s nadhledem osobním i technickým - s pomocí dronů.

V pondělí 5. února po 18. hodině pokračoval pořad Na cestách s Petrem Voldánem přímým přenosem z Radiokavárny v královéhradecké Havlíčkově ulici.

Petr Jan Juračka v Ecuadoru (2017)

Petr Voldán přivítal mladého muže s nevinnou tváří, ale už mnoha doslova světovými úspěchy hned v několika oborech. Ve fotografii přírody, ale i mikrofotografii vědecké, v cestovatelských počinech, spojených s filmováním z nevšedního pohledu výšek s pomocí dronů, v dokumentech o vědě a světě kolem nás.

Všechno o čem byla řeč na rozhlasových vlnách a zároveň před hosty Radiokavárny je přitom spojeno s neobyčejnou schopností dívat se kolem sebe. Byť dokonce hrozilo, že v dětském věku může Petr Juračka oslepnout.

České Švýcarsko - kolektivní portrét (2017)

Kde bere energii k dobrodružným cestám po světě a naopak trpělivost při hledání přírodních motivů, aby pak jeho fotografie zdobily stánky prestižních časopisů, jako je National Geographic nebo knihy autorů světových titulů (např. Paulo Coelho)? Co ho fascinuje ve světě bezobratlých a naopak při rodinné dovolené na cestě Evropou?

Petr Jan Juračka v rozhlasovém klubu

Na to i na mnoho dalších otázek jsme hledali odpovědi s pracovníkem katedry ekologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze, popularizátorem vědy, fotografem pražské ZOO, školitelem fotografování přírody, ale také vtipálkem a recesistou Petrem Juračkou v hodince, která nám vůbec nestačila.

Tak si nás poslechněte, nudit se rozhodně nebudete. S pořadem "Na cestách" na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice každé první pondělí v měsíci po 18. hodině vám to nehrozí. O to se Petr Voldán postará.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio