Folklor je i o tom, že budu přemýšlet o krajině okolo sebe, říká ředitelka Nadace Veronica

23. únor 2023

Tradiční lidovou kulturu můžeme v dnešní uspěchané době vnímat jak ostrov jistoty a jako znovu nalezený domov. Ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková v Apetýtu představí projekt Folklore’s not dead (Folklor není mrtvý).

„Z naší strany to bylo takové popíchnutí, protože folklor není mrtvý ve velkém množství obcí po celé Moravě, ale i jinde v Čechách,“ vysvětluje Továrková název projektu. Lidé se snaží obnovovat různé tradice, hody, masopustní průvody. „Ale my se ptáme, jestli ty tradice jdou taky ruku v ruce se současností, jestli jsou atraktivní pro mladé lidi. A protože my jsme ekologická nadace, tak je pro nás v téhle souvislosti důležitá i ekologie.“

Čtěte také

„Folklor je i o tom, že budu přemýšlet o krajině okolo sebe. Aby se o přírodě jenom nezpívalo a nebyla jen na ornamentech, ale aby byla přítomna v našem životě,“ vysvětluje Helena Továrková.

Kroje a módní návrháři

Módní návrháři zařazují do svých přehlídek někdy i kroje nebo ornamenty. „Nám bylo líto, že se na Podluží vyhazují kroje. Poslední babičky odcházejí a je obrovská škoda, když celý šatník skončí ve sběrném dvoře anebo ho na půdě sežerou moli.“

Zrodila se tak myšlenka ve spolupráci s Jihomoravskou komunitní nadací. „Oslovili jsme návrháře v Brně, aby ukázali, jak by ty kroje pojali v dnešní době, dali jsme jim velkou svobodu a oni to vzali velmi moderně a svobodně. Když jsou burzy, tak se po nich jen zapráší. V tramvaji jsem potkala slečnu, která měla na sobě džíny a k tomu jupku, to mě potěšilo,“ říká s úsměvem Továrková.

Co mohou lidé udělat pro to, aby kromě přípravy na hody, mysleli i na zahrady, stromy a krajinu? A jak si počínat, aby se i dnes folklor hýbal a dýchal v rytmu moderní doby? Poslechněte si Apetýt.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související