Filmový festival ve Zlíně bude letos poprvé v kongresovém centru

18. květen 2011

Ve Zlíně vrcholí přípravy na letošní ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Největší světová přehlídka filmového umění pro mladší generace se ve městě chystá už po jeden a padesáté. Na prahu druhé padesátky své existence doznala několika změn v organizaci.

Zlínfest, jak zní zkrácená verze titulu přehlídky, se letos poprvé koná v nejnovějších prostorách ve městě. "Centrum festivalu se přesunulo do nového zlínského kongresového centra. Jeho autorkou je zlínská rodačka architektka Eva Jiřičná," upozornil umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Pravidelní příznivci festivalu filmové tvorby pro mladší generace ve Zlíně si možná povšimnou snahy organizátorů rozšířit tentokrát cílovou skupinu přehlídky. Měla by sahat od dětí přes mládež a vysokoškoláky až k rodinám s malými dětmi. "Děti a mládež samozřejmě zůstávají hlavním tématem," ujistil Petr Koliha.

Letošní ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně představí dvě stě čtyřicet čtyři snímků ze čtyřiceti čtyř zemí. Z české produkce se do hlavních soutěží v dětské kategorii probojovaly dva filmy. Jedním je snímek V peřině režiséra F.A. Brabce a druhým pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta.

Velkým lákadlem festivalu bývá tradičně doprovodný program. Bude tomu tak i letos. "Povedla se především hudební scéna. Kladli jsme na ni důraz. Posluchači mohou navštívit například koncert Čechomoru, skupiny Kryštof. Součástí festivalu jsou i workshopy pro děti. Bude se konat 11 výstav," přiblížila doprovodný program vedoucí produkce Irena Skaunicová.

Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně se letos koná od neděle 29. května do neděle 5.června. První projekce už v podstatě začaly, republikou krouží legendární Kinematovlak. První světová premiéra festivalu se odehraje už v předvečer slavnostního zahájení. V neděli 29. května tam promítnou za účasti kanadské hvězdy Stany Katic film For Lovers Only.

autor: rv
Spustit audio