Existují tři druhy šlehačky, k čemu se která hodí, prozradil Josef Maršálek

Cukráři šlehají smetanu ve třech stupních. Záleží totiž, na co pak budeme šlehačku potřebovat.

Polotekutá šlehačka používáme ji při přípravě různých polev, marinád anebo ji případně přidáváme do šlehaných či litých těst a hmot.

Lehce našlehaná šlehačka přidáváme ji do pěny a všude tam, kde používáme želatinový základ. Je to například u nepečených dortů, oblíbených cheesecaků, sýrových dortů a tvarohových koláčů.

Pevná šlehačka – používáme ji tam, kde chceme dekorovat odpalované těsto ( věnečky, větrníky) nebo zmrzlinové poháry. Pak potřebujeme šlehačku vyšlehanou opravdu dopevna.

Důležité pravidlo

Vždycky platí, že všechno zařízení, které použijeme při šlehání smetany, musí být vychlazené stejně jako smetana sama. Minimální množství tuku smetany ke šlehání musí být 33 %.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.