Ekologové se kvůli už povolené stavbě dálnice D49 z Hulína do Fryštáku obrátí na soud

6. prosinec 2021 15:08

Ekologická organizace Děti Země se obrátí kvůli povolené stavbě dálnice D49 na soud. Rozklady proti stavebnímu povolení přitom zamítl 5. listopadu 2021 ministr dopravy Karel Havlíček za hnutí ANO.

Ministr dopravy Karel Havlíček potvrdil 5. listopadu 2021 stavební povolení pro dálnici D49. Zamítl tak rozklady ekologických sdružení Egeria, Děti Země, Vizovické vrchy a Spolek pro ekologii Kostelec, podle který ministerstvo dostatečně nedefinovalo účel stavby.

Ekologická organizace Děti Země se chce nyní kvůli povolené stavbě dálnice D49 obrátit na soud. Podle předsedy Dětí Země Miroslava Patrika organizaci vadí zejména vydání posouzení vlivu stavby na životní prostředí bez účasti veřejnosti.

Třináct let průtahů

Stavbu dálnice D49 z Hulína do Fryštáku politici slavnostně zahajovali už v roce 2008. Stále ale nezačala - zdržel ji nedostatek peněz a připomínky ekologů. Na úsek dlouhý 16,4 kilometru je přitom podepsaná smlouva se zhotovitelem, dokončené jsou přípravné práce a v roce 2020 ji povolilo ministerstvo dopravy. Po rozhodnutí ministra dopravy Havlíčka se mělo začít stavět už v prosinci letošního roku.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související