Ekologové ořezávají vrby v Poodří, chtějí zachránit brouka páchníka

16. říjen 2018 07:10

Ekologové začali ořezávat vrby v Poodří. Přerostlé větve u zanedbaných dřevin totiž často padají k zemi a přitom ničí kmeny starých vrb. V nich ale žijí vzácní živočichové jako třeba ohrožený brouk páchník. Ochránci přírody budou proto taky nové vrby sázet.

„Tady stojíme v pěkné lokalitě u obce Bernartice, říká se tomu za Humny. A je tady typická výsadba pro tenhle region, to znamená hlavaté vrby,“ ukazuje krajinný ekolog Ivan Bartoš.

CZN 090524  - Páchník Osmoderma eremita (2.)

„Chceme, aby se vrby v krajině Poodří dožívaly vysokého věku, nerozlamovaly se a tvořily dutiny tolik potřebné pro celou řadu živočichů. Takže tato aktivita v podstatě přispívá k tomu, že krajina bude v budoucnu pestřejší a zvýší se biodiverzita,“ vysvětluje Marcela Klemensová, projektová manažerka Arniky.

Ivan Bartoš sadí novou vrbu do vyhloubené jámy

S pilou tady pracuje René Velčovský. Jak se vrba musí ořezat, aby to bylo správně? „Většinou půl metru nad tím místem vyrašení začneme jakýmsi základním kácecím klínem. Vznikne jakýsi pahýl, který potom asi 10 centimetrů nad hlavou zařežeme načisto. Vrba je schopná potom znovu obrašit a žít dalších x let,“ odpovídá arborista.

Projekt záchrany brouka páchníka v Poodří je naplánovaný na pět let. A jak nám řekli jeho organizátoři, zapojí se do něj i školy.

Ekologové začali ořezávat vrby v Poodří
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související