Družstvo ve Fryštáku vyváželo stovky tun odpadu do lesa a na pole. Zaplatí za to 120 tisíc korun pokuty

14. listopad 2018 16:13

Zemědělce teď čeká správní řízení a odklizení bezmála osmi set tun stavební suti.

Pokutu 120 tisíc korun dostalo Zemědělské družstvo vlastníků Fryšták na Zlínsku za navezení odpadů do lesa a na ornou půdu.

Jak dnes potvrdil ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Tomáš Augustin, družstvo se proti sankci neodvolalo. Nabyla proto právní moci.

Zemědělce teď čeká správní řízení a odklizení bezmála osmi set tun stavební suti. Tu podle inspektorů navezli letos na jaře na pozemky v katastru Dolní Vsi.

"Společnost v období od února do března 2018 navezla 767 tun odpadů - výkopové zeminy s příměsí stavebních a demoličních odpadů jako jsou cihly, beton, úlomky kachlí a kovových konstrukčních prvků - na lesní pozemek a na ornou půdu v katastrálním území Dolní Ves ve Zlínském kraji. Obviněný tedy nakládal s výše uvedenými odpady na místě, které nebylo schváleno Krajským úřadem Zlínského kraje," uvedl ředitel Augustin.

Zemědělské družstvo vlastníků Fryšták hospodaří podle údajů na svých webových stránkách na více než 1300 hektarech zemědělské půdy. Hlavní výrobní aktivitou družstva je zemědělská výroba specializovaná na produkci mléka. 

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související