Domácí pizza

Domácí pizza patří přesně k tomu druhu občerstvení, po kterém rádi a často sáhneme. Vděčná a jednoduchá pochoutka má svůj původ v Itálii. A pokud si myslíte, že je domácí verze oblíbené kulaté dobroty příliš náročná, tak vás tímto recepteme vyvedeme z omylu.

Domácí pizza potěší hlavně malé strávníky, zároveň ji můžete posypat čímkoliv, co máte po ruce. Zbytky sýrů, zeleniny nebo šunky či žampionů. Důležité je však správné těsto. Apetýt vás ho naučí správně připravit.

Množství v receptu je na těsto, ze kterého vyrobíte buď čtyři kulaté pizzy, nebo naplníte dva klasické plechy.

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce mléka na kvásek
  • 125 ml vody
  • 6 lžic oleje (nejlépe olivového)
  • sůl

Postup:

Do mísy prosejte mouku, sůl, přidejte vzešlý kvásek, olej a vlažnou vodu, promíchejte a vypracujte hladké vláčné těsto. Mísu překryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny na teplém místě kynout. Pak těsto rozdělte na dva až čtyři díly, na vále propracujte, rozválejte na půl centimetru, přeložte do vymaštěné kulaté formy nebo na plech a lehce stlačte, aby vznikly vyšší okraje. Těsto potřete směsí oleje a kečupu a zdobte podle chuti, nechte ještě 20-30 minut kynout a poté 20 minut pečte ve vyhřáté troubě na 250°C.

Pizza v krabici

A pokud byste se v tvorbě pizzy chtěli ještě více zdokonalit, přidáváme k dobru další recept. Připravte si následující ingredience:

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 325 ml horké vody
  • 7 g sušeného droždí v sáčku
  • 1 lžičku soli

na rajčatovou omáčku:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 menší cibuli
  • 1 střední stroužek česneku
  • 400 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě
  • 200 g rajčatového pyré
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • sůl, pepř a cukr na dochucení

ingredience na pizzu:

  • strouhaný parmazán
  • natrhaná mozzarella
  • čerstvá bazalka
  • šunka
  • kukuřice a cokoliv, co máte rádi
  • hrubá mouka na podsypávání pizzy na plechu

Postup:

  1. Hladkou mouku smícháte se solí a přilijete k ní vodu, ve které je rozmícháno droždí.
  2. Vypracujete hladké těsto bez hrudek a to rozdělíte na tři díly.
  3. Vytvoříte bochánky, které dáte na plech vysypaný hrubou moukou (těsta dejte dál od sebe, aby se při kynutí nespojily do jednoho).
  4. Bochánky zakryjete navlhčenou utěrkou a hodinu a půl necháte kynout na teplém místě.
  5. Mezitím připravíte rajčatovou směs na potření.
  6. Osmažíte do měkka na kostičky nakrájenou cibulku, pak přidáte na minutku nasekaný česnek a rajčata a vše zalijete rajčatovým pyré.
  7. Chvíli necháte provařit a následně dochutíte solí, pepřem a cukrem a nasekanou bazalkou.
  8. Troubu rozehřejte na nejvyšší stupeň.
  9. Z bochánků pomocí válečku vytvarujte placky.
  10. Dáte je na plech vysypaný hrubou moukou.
  11. Kraje kulatých pizz zahněte tak, aby nevytekla omáčka.
  12. Těsto potřete rajčatovou omáčkou, nastrouhejte na ně parmazán, přidejte mozzarellu a další ingredience dle vaší chuti.
  13. Pečte prudce 10 minut.
  14. Těsto by mělo být propečené a kraje křupavé.
  15. Hotovou pizzu ozdobte čerstvou bazalkou. Před podáváním ji ještě můžete potřít olivovým olejem.

Související

  • Vegetariánské burgery

    Máte rádi pořádné šťavnaté burgery? A nebojíte se vyzkoušet i jejich bezmasou variantu? V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na burgery vegetariánské.

  • Celozrnná pizza

    Tentokrát zavítáme do italské kuchyně. Vybrali jsme recept na pizzu. I když nutno dodat, že úplně první placky pizzy, tedy chlebové placky, dorazily do Itálie z Řecka.

  • Salát se šťovíkem

    Často vás v Apetýtu inspirujeme k tomu, jak využít to, co nám roste na zahradě nebo dokonce divoce na louce. Dnes se vydáme pro šťovík, kyselé listy ozvláštní zdravý salát.