Desítky ředitelů škol a domovů obhajují svoje funkce. Pokračovat má šéf uherskohradišťského gymnázia

10. duben 2018 14:00

Třiapadesát ředitelů středních nebo základních uměleckých škol a dětských domovů ve Zlínském kraji musí letos obhajovat své posty. Šestileté funkční období jim uplyne v srpnu.

V minulých dnech a týdnech před komisi předstoupili ředitelé 17 institucí, nyní konkurzy pokračují a svou pozici obhajují další čtyři ředitelé.

„Většina z nich zatím potvrzuje, že jsou ve funkci na správném místě,“ říká krajský radní pro školství Petr Gazdík z hnutí STAN.

Podle Petra Gazdíka komise nedoporučila ke jmenování pět ze sedmnácti ředitelů. Jména jsou ale tajná.

Svoji funkci podle Gazdíka obhájil například ředitel uherskohradišťského gymnázia Zdeněk Botek. Pokračovat má také ředitel gymnázia Lesní čtvrť ve Zlíně a gymnázia v Holešově.

Školský zákon umožňuje rekonkurzy zřizovatelům buď vyhlásit, nebo potvrdit ředitele ve funkcích. Pokud by je ale požadoval jen po některých ředitelích, riskoval by nařčení, že jiné protežuje. Většina radních byla tedy pro plošné rekonkurzy.

Konkurzy na ředitele škol vyhlásilo například Valašské Meziříčí u sedmi škol, kde ředitelům končí šestileté období. Stejně tak zareagovali radní v Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Vsetíně.

Výběrová řízení vyhlásil Zlín ve dvou základních a čtyřech mateřských školách ve městě. Od rekonkurzů naopak upustilo vedení Uherského Hradiště.

Spustit audio

Související