David Gránský: Jsem rád, že manželka není z umělecké branže. Vadilo by mi koukat na postelové scény

21. duben 2022

Do studia přišel s blond přelivem. „Hraju teď takovýho PR hajzlíka, tak jsem se už chtěl trochu odlišit od bývalý role. A teď mě lidi fakt nesnášej.“

Na kontě má celou řadu seriálů a televizních pořadů. David Gránský se kromě hereckých rolí připravuje i na životní roli tatínka. „Já ani nevím, jestli se na to dá připravit. Perou se v nás pocity štěstí, nervozity i obav z toho, že nevím, jestli stihnu porod, u kterého chci být. V tu dobu totiž mám být v Bratislavě na natáčení Česko Slovensko má talent. Ale na roli táty se moc těším, bylo to plánovaný.“

S manželkou Nikolou je už třináct let, označuje ji za svoji kotvu. Má pod kontrolou i jeho diář, protože on přiznává, že je tak trochu bohém. „Pro nás asi platí, že protiklady se přitahujou, ale nemusí to být pravidlo. Mně imponuje to, že není z umělecký profese a je taková zodpovědná. Oběma nám to vyhovuje. Možná by mi vadilo, kdyby byla taky herečka a hrála s jinými kolegy. Já jí nevyprávím, co budu točit a není zrovna v jejím zájmu koukat na moje postelový scény.“

V Irsku strávil pět let

Jako sedmiletý kluk odcestoval s rodiči do Irska a strávil tam pět let. Už tam koketoval se zpěvem a muzikou. „Před odjezdem jsem chodil na klavír, babička s dědou mě podporovali a chtěli, abych na něj hrál. V Irsku už nebylo tolik možností, soustředil jsem se na angličtinu a prostředí.“

Pro Iry je hodně důležité náboženství, proto má každá základní škola svůj kostel. „Tam zpíval sbor, tak jsem se do něj přihlásil, a dokonce jsem později dostával sóla, což u cizince nebylo obvyklé.“ Když se z Irska vrátili, rodiče ho dali na dramatický kroužek a do Kühnova dětského sboru. Nakonec udělal zkoušky na konzervatoř a od zpěvu trochu upustil.

Albert ze ZOO v oblibě není

Pěvecký talent ale prokázal i v soutěži Tvoje tvář má známý hlas a v současné době je nepřehlédnutelný v záporné roli Alberta v populárním seriálu ZOO. „Hraju takovýho PR hajzlíka. Šel jsem teď kvůli tomu i na blond, abych se trochu odlišil od bývalý role,“ říká o novém přelivu.

Na záporné role je zvyklý, ale vždycky ho překvapí, jak se to odrazí na oblíbenosti. „Dřív se ke mně lidi řítili a podávali mi ruku, teď jsou takoví opatrnější. Změnilo se to i na sociálních sítích, teď mi nikdo nefandí. Naštěstí se tam objevuje jméno Alberta, ne moje,“ je rád, že diváci už chápou, že to není jeho povaha.

To v seriálu Modrý kód a Sestřičky hrál kladnou postavu doktora Matyáše Bojana. „Doma mi říkali, že jsem už poloviční doktor. Prošli jsme i kurzem první pomoci, mám diplom Červenýho kříže. Umím výborně poslouchat břišní dutinu, ale vlastně ono to jen tak vypadá, já vůbec nevím, co jsem tím sledoval. Jednou jsem měl koukat do očí a říkat text, tak jsem koukal a mluvil o izokorických zorničkách, ale vůbec nevím, co to je,“ směje se herec.

Alex Mynářová a David Gránský

Hrají se mu lépe kladné role, nebo ty záporné? Proč by nejraději vymazal účinkování ve Zlaté masce a co kvůli tomu musel podstoupit? Má v Irsku stále přátele a jak se mu po takové době vracelo? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.