David Gránský a Ondřej Rychlý: Netočíme dokument, ale seriál. Operace nemůže trvat 4 hodiny

Lidé milují seriály a Sestřičky se zařadily mezi ty oblíbené. V seriálu ale sledujeme i příběhy doktorů Prokopa Hlinky (hraje Ondřej Rychlý) a Matyáše Bojana (hraje David Gránský). Společně s Českou asociací sester představujeme i příběh skutečné zdravotní sestřičky.

David Gránský je coby doktor Matyáš Bojan chirurg a traumatolog a trochu se motá ve vztazích. V reálném životě má díky své ženě v příbuzenstvu skvělé odborníky. Jeho tchán je šéfem na očním oddělení ve vojenské nemocnici ve Střešovicích a tchyně pracuje jako sestra na urgentním příjmu v Motole. „Když jsme měli díl, kde se řešila operace očí, tchán nám přepsal scénář a přinesl ty správné instrumenty.“

Ondřej Rychlý se v roli také cítí dobře. Je z doktorské rodiny a být doktorem byl tak trochu jeho sen. „Dědeček měl spoustu knih a já se sám aktivně učil ty latinské názvy.“ Jeho strýc je Jan Vojáček, významný kardiolog ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Byl pro mě velký vzor a fascinovalo mě, když přišel po dlouhé operaci a řešil, jestli se to podařilo, nebo ne. Zároveň mě to ale asi odradilo. Tak si na doktora raději jen hraju.“ „Já jsem rád, že se začaly víc točit vztahy, mně se ta latina učila hůř, takže teď jí ubylo,“ říká s úlevou David Gránský.

Na place vládne dobrá nálada

U natáčení je vždy odborný dozor, takže kritiky na předvedení daného úkonu v podstatě nejsou, i když z řad rodinných příslušníků by se to nabízelo. „Ale já vždycky a všude říkám, kdo má tendence říkat, „prosím tě, co jsi to tam zase vyváděl, nebo jak jsi to operoval, že netočíme dokument, ale seriál. Operace tak nemůže trvat čtyři hodiny a být rozprostřena do čtyřech dílů, ale v seriálu je hotovo třeba za dvě minuty. Ale jsou tam samozřejmě šikovné střihy, aby bylo jasné, že opravdická operace trvá déle,“ upřesňuje David Gránský.

David Gránský

Oba se shodují, že na „place“ se vždy pozitivně nabijí, je tam skvělá atmosféra, ať už přijdou s jakoukoli náladou. Mají rádi zpětnou vazbu, když se něco natočí, jsou obrazy, které chtějí vidět. „Potřebuju to vidět a vědět, jak se zlepšit. Vlastně by mě možná bavilo režírovat,“ říká David. „Mě zase baví péct,“ přidává se Ondřej. „Peču třeba jablečné koláče, občas je vezmu i na natáčení.“

Když David neoperuje a nenatáčí, řídí auto. „Uklidňuje mě to. V autě mám ‚dobytčinec‘, tam se i převlíkám a hlavně mě tam napadají různé motivy na hudbu, tak si to nahrávám na mobil. Pak si píšu různý texty, a pak to nějak dávám dohromady.“

Ondra zase skládá hudbu a zapojil do toho i přítelkyni. „Ale je to nápor na vztah. Domluvit se, abychom byli ve výsledku oba spokojení, je běh na dlouhou trať. Takže za čtyři roky máme tři písničky,“ přiznává Ondřej.

Díky vám

Jako poděkování zdravotníkům vznikla písnička Díky vám, kterou chtěl David Gránský poděkovat všem zdravotníkům a je rád, že se k nim dostala. Do tvorby zapojil i svého mladšího bratra Tomáše alias Toma Seana a jeho verze nakonec zvítězila.

Zdravotní sestra Martina Holoubková

Staniční sestra Martina Holoubková

Pracuje v nemocnici v Táboře na covidové jednotce. Práci zdravotní sestry vykonává už 28. rokem a většinou v oblasti intenzívní péči na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nebo na záchranné službě. V posledních měsících se s celým týmem covidové jednotky denně věnuje těm nejtěžším případům onemocnění covidu-19. V táborské nemocnici s ní natáčel redaktor Zdeněk Zajíček.

Moc si jich vážíme, celého personálu, sanitářů, dobrovolníků. Díky nejsou nikdy zbytečný, cítíme obrovský vděk a přejeme obrovskou vnitřní sílu a klid a harmonii, aby to překlenuli. Bez nich bychom to tady nezvládli.
David Gránský, Ondřej Rychlý

Velikonoce u Gránských a Rychlých

Blíží se Velikonoce, a tak nás zajímalo, jaký vztah k nim mají seriáloví doktoři. David Gránský pochází z Moravy, tam se tradice dodržovaly. „Já všechny tyhle svátky miluju, pletli jsme pomlázku, obcházeli sídliště, ale v koledách jsem nebyl nijak tvůrčí, vedlo Hody, hody, doprovody. Taky jsem byl chvíli v Irsku a tam se nechodí s pomlázkou, zato se šíleně zdobí domy.“

Ondřej o sobě tvrdí, že je naopak stydlivý. „Dělalo mi problém chodit ťukat na dveře a mlátit ženy, a ony to chtěly, tak to mi přišlo ještě divnější. Od té doby mám k Velikonocům takový zvláštní vztah. Ale moje žena to slaví ráda, tak budu muset uplést pomlázku a pořádně ji zmlátit,“ směje se.

Kde má doktor zavěšené uši, z čeho je seriálová krev či zvratky? Mají nějakou specialitu ve smlouvě? Prozradili ve speciálním velikonočním rozhovoru s Patrikem Rozehnalem.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.