Cyrilometodějská stezka vás provede časem i prostorem až ke kořenům slovanské kultury

6. prosinec 2020

Cyrilometodějská stezka představuje soubor tras zaměřených na putovní po stopách slovanských kořenů, směřujících na Velehrad. Poutní trasy jsou určeny nejen věřícím, ale každému, kdo se chce víc dozvědět o naší historii. Trasy jsou navrženy tak, aby propojovaly nejen poutní místa, ale i přinášely informace o kulturním dědictví.

Jedním ze zastavení Cyrilometodějské stezky ve Zlínském kraji je Mariánské poutní místo Štípa. „Jedná se o jedno z nejstarších poutních míst. Od nepaměti sem přicházejí maminky děkovat za své děti, protože za hlavním oltářem máme ještě jeden oltář s obrazem Narození Panny Marie,“ říká duchovní správce Římskokatolické farnosti Štípa František Sedláček.

Přímo vedle kostela vzniká pro poutníky jakési komunitní centrum, ve kterém najdou odpočinek a občerstvení. V příštím roce uplyne 630 let od první písemné zprávy o Štípě a i proto se farnost chystá vysadit 63 stromů v okolí centra, díky čemuž vznikne příjemná odpočinková zóna pro příchozí.

Putování Cyrilometodějskou stezkou

Cyrilometodějská stezka má ve Zlínském kraji několik tras. „Jsou to čtyři směry, které pokaždé končí na Velehradě. Jeden je od Mikulčic u hranic se Slovenskem, další směr je od Křtin u Brna, třetí vede z Radhoště přes svatý Hostýn a poslední směr je od Žítkové přes Luhačovice,“ popisuje ředitelka Evropské kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje Martina Janochová.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio