Čočka na zázvoru

Recept nabídla posluchačům Apetýtu Věra Hotařová ve čtvrtek 2. ledna.

Suroviny
180 g čočky, 4 menší cibule, 3 cm kořene zázvoru, 6 stroužků česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, olivový olej.

Příprava
Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechejte nabobtnat nejlépe přes noc. Čočku pak v této vodě uvařte téměř doměkka. Poté ji přeceďte a vodu dejte stranou, nevylévejte ji.

Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte a společně orestujte na olivovém oleji.

Přilejte trochu vody, v níž se vařila čočka a promíchejte. Po chvíli přidejte uvařenou čočku a česnek nakrájený na malé kostičky. Vše za občasného míchání na mírném ohni krátce povařte. Dochuťte kari kořením a solí.

Pro zjemnění můžete do hotové čočky přimíchat kousek vychlazeného másla. Podáváme s vajíčkem nebo plátkem libového uzeného masa.