Čočka na zázvoru
Recept nabídla posluchačům Apetýtu Věra Hotařová ve čtvrtek 2. ledna.
Suroviny
180 g čočky, 4 menší cibule, 3 cm kořene zázvoru, 6 stroužků česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, olivový olej.
Příprava
Propláchnutou čočku dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechejte nabobtnat nejlépe přes noc. Čočku pak v této vodě uvařte téměř doměkka. Poté ji přeceďte a vodu dejte stranou, nevylévejte ji.
Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte a společně orestujte na olivovém oleji.
Přilejte trochu vody, v níž se vařila čočka a promíchejte. Po chvíli přidejte uvařenou čočku a česnek nakrájený na malé kostičky. Vše za občasného míchání na mírném ohni krátce povařte. Dochuťte kari kořením a solí.
Pro zjemnění můžete do hotové čočky přimíchat kousek vychlazeného másla. Podáváme s vajíčkem nebo plátkem libového uzeného masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.