Čištění prameniště pitné vody u Hulína může trvat měsíce. Odebrané vzorky překračují normy

Prameniště pitné vody v Hulíně, do kterého na začátku března nalil neznámý pachatel několik litrů oleje, zůstává mimo provoz.

Potvrdil ředitel podniku Ladislav Lejsal. Vyčištění pramene podle něj může trvat i několik měsíců. Zaměstnanci vodáren odebírají vzorky každý den a výsledky zatím normám neodpovídají. „Musíme sanovat dva vrty. Náklady půjdou do statisíců až milionů,“ uvedl Lejsal.

Společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž navíc slibuje třicet tisíc korun za informace o původci znečištění.

Pracovníci společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž zjistili při pravidelné kontrole prameniště, že jsou uražené zámky na bráně plotu. Pachatel následně poškodil dvě větrací šachty u montážních vstupů do podzemní komory vrtu S7 a S8, kam poté hadicí nalil velké množství olejovité látky.

Opravený přivaděč surové vody vedoucí z prameniště v Hulíně na úpravnu vody do Kroměříže otevřely VaK loni na konci září. Jde o klíčovou investici, díky níž VaK mohou odběratelům minimálně na 50 let garantovat dostatečné množství vody pro zásobování celého okresu Kroměříž i městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku.

Pitné vodě a její kvalitě se budeme věnovat ve čtvrtek v 17.30 v pořadu Co vy na to.

autor: pes

Související