Chumlanina

První písemná zmínka o něm pochází z roku 1264. Jeho název je pak z období, kdy byl ještě osadou a v jeho blízkém okolí se často objevovaly smečky vlků.

Původně se mu tedy říkalo Vlčice Nové. A právě tam vás dnes pomyslně zavedeme v našich apetýtových receptech. Přesněji tedy do Vlčnova, což je vlastně zkrácenina původního názvu. Pokud se do Vlčnova vypravíte na výlet, zajímavostí najdete, jak asi víte, několik. Samozřejmě nelze pominout spojení Vlčnova s tradiční Jízdou králů. A ve Vlčnově se také například v roce 1935 natáčel film Maryša režiséra Josefa Rovenského.

A v neposlední řadě je samozřejmě Vlčnov spojený se specifickou gastronomií. My vám z ní dnes nabízíme tak zvanou Chumlaninu. Opět jsme vybírali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • 50 g špeku nebo slaniny
  • 100-150 g mléka
  • 1 lžíce krupice
  • 3 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Špek nakrájený na kostičky necháme na pánvi vyškvařit, poté přidáme mléko a do prohřátého mléka nasypeme krupici.
  2. Mícháme, a jakmile začne krupice houstnout, přidáme vejce.
  3. Dochutíme solí.   

Související

  • Křenová máčka ze Slovácka

    Zajímavosti Slovácka, tradiční život Moravy. Právě to sledujeme v našem vysílání a také v apetýtových receptech.

  • Kynuté olevance z Vnorov

    V dnešních apetýtových receptech opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přidáme i výletní tip. Tentokrát vás zavedeme do Vnorov na Hodonínsku.

  • Zasmaženica z Vlčnova

    Sádlo. Někdo na něj nedá dopustit, jiný se mu striktně vyhýbá. V kuchyni našich babiček bylo ale naprosto běžné. Jídlu dodá vůni a chuť.