Chovatele, kterého ve Zděchově usmrtil lev, v objektu nikdo nezamkl. Prokázaly to záznamy kamer

9. duben 2019 10:24

Vsetínští kriminalisté stále prověřují případ úmrtí třiatřicetiletého chovatele lvů ve Zděchově z 5. března 2019. Záznamy z kamer i pitva potvrdily, že jej usmrtil lev.

Policie pokročila ve vyšetřování tragického případu. Potvrdila, že na úmrtí chovatele se nepodílela žádná další osoba. "Z dosavadního prověřování a po vyhodnocení záznamů z kamer instalovaných v objektu, kde muž lvy choval, můžeme konstatovat, že se na smrti třiatřicetiletého chovatele nepodílela žádná další osoba a také můžeme s jistotou vyloučit, že by muže v objektu někdo uzamkl," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Policisté potvrdili úmrtí muže, kterého ve Zděchově napadl lev

 Lev berberský v Safari Parku Dvůr Králové

K tragédii došlo v kotci ve výběhu. Muž choval i lvici. Policisté obě zvířata zastřelili

Kamerové záznamy podle ní také potvrdily, že chovatel zemřel po útoku lva. "To potvrzují i předběžné výsledky soudní pitvy. V době vstupu chovatele do kotců nebyli lev a lvice od sebe odděleni, měli volný pohyb po ubikaci. Posuvná zábrana z kari sítě, která kóje odděluje, byla otevřená a chovatel se mezi šelmami volně pohyboval," upřesnila Javorková. Ze záznamů i z výsledků pitvy podle ní vyplývá, že k útoku i úmrtí muže došlo navečer dne 4. března.

Rovněž jsme z pitev obou zvířat nezjistili, že by byly šelmy ovlivněny nějakou látkou.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

Ze zpráv Státního veterinárního ústavu Olomouc, který prováděl pitvy lvů, nevyplynuly žádné podezřelé skutečnosti. "Rovněž jsme z pitev obou zvířat nezjistili, že by byly šelmy ovlivněny nějakou látkou. Pitva potvrdila, že lvice nebyla březí," konstatovala krajská policejní mluvčí.   

Vsetínští kriminalisté podle Javorkové případ nadále prověřují. Čekají ještě na výsledky některých dalších znaleckých posudků, které pouze doplní již zjištěné skutečnosti. 

 

Na místě tragické události z 5. března byl mimo policistů přítomen i státní zástupce, Rychlá záchranná služba Zlínského kraje a odborníci ze Zoologické zahrady Lešná, kteří přijeli i s narkotizační puškou, protože prvotní záměr byl šelmy uspat. Po vyhodnocení situace a zvážení všech možných variant, rozhodl velitel zásahu v souladu s názory odborníků nebezpečná zvířata usmrtit. Do objektu nebylo možné bezpečně vstoupit a aplikovat uspávací střelu. Na kamerových záznamech je vidět, že v době útoku lva na chovatele i v době střelby měla lvice možnost pohybu po celém objektu, nebyla bezpečně oddělena od kotce, kde se nacházel lev i třiatřicetiletý muž.

autor: Tomáš Hyánek
Spustit audio

Související