Chci jet vlakem z Jeseníků do Londýna, říká 11letý IT specialista a cestovatel. Lidem pomáhá opravovat počítače

27. srpen 2023

V 11 letech cestuje sám bez rodičů a bez doprovodu, začal ale už v osmi letech. Rád se všude vydává sám a nejlíp se cítí, když se dívá ve vlaku z okna. Mladý IT specialista a cestovatel Dominik Petr by se chtěl vypravit do Londýna, ale nejdříve si na cestu musí našetřit. „Většinou mě lidé podpoří, ale rád pomůžu i zdarma,“ vypráví. Chtěl by se živit i cestováním?

Máš velice zajímavé webové stránky, coby IT specialista nabízíš pomoc komukoliv, lidé ti mohou volat kdykoliv. Volají?

Občas ano. Jeden nebo dva lidé za týden zavolají. S webem mi trochu pomáhali rodiče s různým řádkováním a mezerami, aby to vypadalo pěkně designově. Ale jinak je to skoro moje.

Komu a s čím dokážeš pomoci?

Čtěte také

Umím se softwarem, to znamená zrychlení, přeinstalace počítače, když počítač háže chyby a podobné věci. Umím pomoct komukoliv na dálku nebo z jakýchkoliv měst a okolí.

Umíš i přeinstalovat set-top box?

Asi ano, protože je to stejné jako přeinstalovat počítač, podle toho, jaký kdo set-top box má, ale měl bych to umět. Občas pracuji i s mobilními telefony. Opravuji a pomáhám lidem.

Do Českého rozhlasu jsi dnes cestoval bez doprovodu, jel jsi přes Ostravu. Je to dost velká dálka, když cestuješ o samotě. Vadí ti něco na samotě?

Nevadí, rád cestuji, když mě rodiče nehlídají a nemluví mi do toho. Když jsem sám, tak se cítím volnější, ale samozřejmě neříkám, že nemám rád rodiče.

Co děláš, když cestuješ vlakem? Díváš se na filmy?

Většinou buď koukám z okna, nebo občas něco hraju na telefonu, na počítači, občas se dívám na filmy. Když mě nechytne závislost se koukat na mobil, na hry a filmy, tak se cítím nejlíp, když se koukám z okna, vyjmenovávám, jaké vlaky kolem nás zrovna projely.

Pochopila jsem to správně tak, že si právě tím spravováním počítačů nebo prací s mobily na cestování vyděláváš?

Většinou dělám opravy zdarma, lidé mě pak můžou podpořit, občas si najdou schovaný účet na mém webu, nebo mi to dají v hotovosti, když máme osobní schůzku. Většinou mě lidé podpoří, a když nepodpoří, tak mi to nevadí, jsem rád, když lidem mohou pomoci i zdarma.

Jaké to je, když jsi v 11 letech populární a lidé tě žádají o rozhovory?

Jsem spokojený víc, když na rozhovor můžu jet vlakem sám. Rád bych zajel do Brna, pokud mě tam pozvou, udělám si výlet ve městě, na hodinu mám rozhovor, další pět hodin volných.

Na webových stránkách máš mimo jiné instruktážní videa, což obnáší to, že se musíš umět snadno a dobře vyjádřit v poměrně krátkém časovém úseku, když chceš někomu vysvětlit, jak na to s opravou. Bavilo by tě třeba moderování?

Moderování mě neláká, chci být strojvedoucí... Na webu mám „Dominiku, co dělat, když…?“. Tam dávám nejčastější otázky, co se mě lidé ptají, a pod tím dám textový návod, když si někdo vyhledá nějaké klíčové slovo, tak aby se to co nejlíp zaindexovalo a vyběhl mu můj článek na mém webu.

Máš nějakou vysněnou zemi, kam bys chtěl dojet vlakem?

Aktuálně chci zajet vlakem do Londýna.

Na tu cestu budeš asi muset vydělat nějaké peníze?

Přesně tak. První, než pojedu, tak si musím koupit nový počítač, protože ten, který mám teď, mi dává známky, že za chvilku odejde. Proto si nejdříve musím vydělat na počítač, až pak si můžu vydělat do Londýna.

A jak bys do Londýna cestoval?

Chtěl bych jet vlakem do Londýna z Jeseníků. Nejvýhodnější spojení se mění, aktuálně je nejvýhodnější Jeseník-Brno, Brno-Vídeň, Vídeň-Brusel, Brusel-Londýn. Zpátky bych chtěl jet autobusem z Londýna na Florenc. A z Prahy do Jeseníků vlakem.

Co všechno mladého cestovatele láká na cestování? A chtěl by někdy cestovat i autem? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Michaela van Erne , prh
Spustit audio

Související