Chcete vědět, jak bude vypadat nová miliardová nemocnice ve Zlíně? Bude to čtyřpatrová budova s deseti křídly

15. březen 2019 08:32

Navržená studie předpokládá, že hlavní objekt s operačními sály bude čtyřpatrový, další budovy pak o patro vyšší.

Plánovaná nemocnice ve Zlíně-Malenovicích by měla mít kromě hlavní budovy i deset navazujících křídel.

Krajští zastupitelé by měli o investičním záměru za osm miliard korun hlasovat v dubnu. 

Opatrný primátor. Rozhodování o nové nemocnici je hodně rychlé, s lidmi v Malenovicích musí jednat kraj

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Společné jednání města a kraje o pozemcích pro novou nemocnici v Malenovicích a jejich výměně za půdu pod stávajícím zdravotnickým zařízením bude příští týden.

V hlavním objektu budou v přízemí urgentní příjem a diagnostická pracoviště. „O patro výš budou zákrokové sály, ve třetím patře intenzivní medicína a v nejvyšším patře operační sály,“ uvedl člen přípravného výboru nové nemocnice Martin Šamaj.

Operační sály budou umístěny v nejvyšším patře ze dvou důvodů – je to nejklidnější místo a pro vybudování složité vzduchotechniky také nejvhodnější i z ekonomického hlediska.

Jozef Macko, šéf lékařského přípravného týmu nové nemocnice, uvedl, že jeden z traktů má pracovní název péče o matku a dítě. V budově budou soustředěny všechny obory, které souvisí s dětskými zdravotnickými obory

Hejtmanství nyní také zvažuje, zda postavit v areálu dva nebo čtyři parkovací domy. Pokud budou domy dva, budou parkovací prostory pouze u hlavní silnice a ne u domů v Malenovicích.

Urgentní případy se budou do nemocnice přivážet po silnicích blíže k Otrokovicím. Pacienti na plánované zákroky budou jezdit po nových silnicích od Malenovic. Ta bude i zastávka městské hromadné dopravy.

Na dvanáctihektarovém pozemku jsou i dvě rozvojové lokality. V jedné může vyrůst školka, ve druhé pak výzkumné pracoviště.

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
autor: pes
Spustit audio