„Chceme vrátit zpátky zkušené lékaře a dělat moderní medicínu,“ říká nový ředitel zlínské nemocnice Michal Filip

30. březen 2021

Novým ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je od března neurochirurg Michal Filip. V lednu uspěl ve výběrovém řízení, které vypsal Zlínský kraj.

Své hlavní priority ve funkci popsal už při výběrovém řízení a nástupu do funkce, v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín jsme se ale ptali na podrobnosti. 

Připomeňme, že hlavním úkolem z pozice Zlínského kraje je rekonstrukce areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Nový ředitel Michal Filip se pak chce zaměřit na personální stabilizaci a snížení administrativy.

Čtěte také

Podle slov Michala Filipa by nabídku na funkci ředitele nemocnice za bývalého hejtmana Čunka nepřijal. I on je proti stavbě nové nemocnice a považuje za nutné modernizovat stávající budovy, zejména internu, ale například i hematologii, oční pavilon a další. 

Prioritou je ale podle něj personální stabilizace nemocnice. Pesonálu je podle něj dost, k tomu ale dodává: „ Absolutní počet není až tak důležitý, je důležité jeho složení. V nemocnici je aktuálně méně zkušených a více začínajících lékařů.“ Právě toto by chtěl změnit.  Oslovuje proto primáře, kteří dříve v nemocnici pracovali, aby se vrátili.

Chce také docílit toho, aby zde zaměstnanci byli spokojeni. Připravuje se například stavba firemní školky.

Nejtěžším úkolem bude podle nového ředitele Filipa zvládnout covidovou krizi a vrátit nemocnici do stabilního provozu. Prozradil také: „ Chceme dělat moderní medicínu, využívat například robotické operativy nebo virtuální realitu. Tyto metody jsou ale pomocné, hlavní jsou lidé – zkušení lékaři a personál.“ 

Celý rozhovor redaktorky Andrey Kratinové s ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Michalem Filipem nabízíme v záznamu.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související