Chátrající budova bývalého okresního úřadu ve Vsetíně se promění ve studentský kampus

21. červen 2022 10:31

Vsetín bude mít svůj nový studentský kampus. Vznikne v chátrající budově bývalého okresního úřadu na Horním náměstí ve Vsetíně.

Zastupitelé města Vsetín 20. června 2022 schválili záměr na odprodej budovy bývalého okresního úřadu na Horním náměstí Karlu Kostkovi, který ve Vsetíně úspěšně provozuje několik soukromých vzdělávacích institucí: střední, mateřskou, jazykovou, základní uměleckou a také vysokou školu.

V nevyužívané chátrající budově by podle Karla Kostky měla vzniknout Základní umělecká škola, zkušebny, divadelní, hudební sály a další zázemí pro umělecké obory. Počítá se taky s mateřskou školou, Střední podnikatelskou školou, Jazykovou školou a ubytováním pro studenty i učitele. Prostory by měly sloužit také pro výuku a ceremoniály Fakulty společenských studií Vysoké školy Humanitas.

Na ceně za budovu úřadu se bude město s vedením školy teprve domlouvat. Kostka navrhuje kupní cenu od 15 do 20 milionů korun. Podkladem pro kupní cenu bude znalecký posudek.

Budovu chce Karel Kostka opravit za přibližně 300 milionů korun s využitím dotací a úvěru. 

Historická budova stojí na lukrativním místě ve Vsetíně naproti zámku. Radnice ji získala zpět do svého majetku teprve před dvěma lety po vleklém soudním sporu. V roce 1993 totiž budovu okresního úřadu město zastavilo jako záruku za podnikatelské aktivity soukromé firmy Wojtoň Kovex, která po šesti letech zkrachovala.

Spustit audio

Související