„České Pompeje“. Nad řekou Úpou u Havlovic stál už ve 13. století hrad z bílého kamene - Vízmburk

19. červenec 2020

Z hradu Vízmburka nedaleko Úpice zbyly pouhé zříceniny, přesto nic neztratil na své atmosféře a podivuhodném příběhu. Oficiální webová prezentace hradu na stránkách Národního památkového ústavu sice říká, že je uzavřen, ale není to tak.

Sdružení pro Vízmburk hrad i letos otevřelo už v dubnu veřejnosti; pouze pro všední prázdninové dny jsou kvůli postupujícím opravám stanoveny jen dva prohlídkové časy - v 16:00 a v 17:00 hodin. S ředitelkou úpického muzea Janou Nešněrovou se před branami zastavila redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Stojíme na úpatí Vízmburka, jinak bílého hradu. Škoda, že byl zbudován zrovna z toho kamene, který se tak rychle rozpadá. Ale Jana Nešněrová je historička, tak nám jistě poví zajímavosti o tomto hradu.

„Vízmburk, to jsou české Pompeje. Když se řekne jeho jméno, tak si spousta lidí nevybaví období jeho zrodu nebo slávy, ale naopak příběh jeho konce. Hrad potkal podobný osud, jako mnoho dalších hradů v našem pohraničí. Na konci své existence byl obsazen loupeživými rytíři nebo lapky, jak se říká."

Vizualizace obnovy zříceniny hradu Vízmburk na Trutnovsku

„Proto byl v roce 1447 vykoupen z rukou českého krále, protože patřil ke královské doméně, a byl rozbořen. Došlo k jeho úplnému pohřbení. Vznikl vlastně kopec, který postupně zarostl. Většina zřícenin samozřejmě podlehla zubu času. Vízmbuk nikoliv, protože jako Pompeje, které byly pohřbeny v popelu, tak náš hrad ve svém vlastním kamení. A čekal, až ho místní úpický rodák, archeolog Antonín Hejna s dobrovolníky, zase zpátky přivede na světlo. Díky tomu tady teď jsme."

Uvažovalo se o zastřešení a zakonzervování Vízmburka

Vízmburk se dostal do situace všech ostatních zřícenin.

Čtěte také

„Nic ho nechrání před deštěm, který je dnes ještě navíc kyselý. Zase na druhou stranu díky tomu, že zde probíhal archeologický průzkum, tak víme o hradu spoustu podrobností. Můžeme obdivovat jednotlivé architektonické i zdobné prvky. Z tohoto pohledu je to opravdu jedinečné. A to nejen v Čechách, ale vůbec ve střední Evropě."

Z Havlovic je to krásná procházka na Vízmburk. A zajímavé také je, že v poslední chalupě před hradem se narodila slavná herečka Luba Skořepová. Je to místo se svým osobitým kouzlem.

„To určitě. Ale nejen pro ono kouzlo sem návštěvníci zavítají. Vízmburk lidi sdružuje a má je k tomu, aby pro něj něco dělali," dodává s úsměvem Jana Nešněrová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.